Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Kétszázezren váltottak biztosítót

2004.01.08. 08:47
Soha ennyi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (gfb) nem mondtak fel, mint tavaly év végén: a biztosítóktól származó információink szerint több mint 200 ezer autótulajdonos jelezte, hogy 2004-ben új társasággal szeretne szerződést kötni.
A végleges számok ugyanakkor csak február végén válnak ismertté, hiszen továbbra is sok olyan ügyfél van, akik - nem egy esetben malus-besorolásuk miatt - előző biztosításuk felmondása nélkül szerződnek új társasággal. Vannak ugyanakkor szép számmal olyanok is, akik a díjemelési értesítő kézhezvétele után, a díjemelkedés miatti első haragjukban küldik el felmondólevelüket korábbi biztosítójuknak, ám ezután - sok esetben kényelmi okokból - mégiscsak az előző cégnél maradnak. Az bizonyosnak látszik, hogy a 2004-es év lesz az első, amikor a piaci pozíciók átalakulása számottevő lesz. Ez döntően az üzletbe belépő két új biztosítónak, az Unionnak és a Magyar Posta Biztosítónak köszönhető, amelyek igen olcsó díjaiknak és áttekinthető díjstruktúrájuknak köszönhetően igen komoly állománnyal tudtak indulni.

Az újak

A Magyar Posta Biztosítónál a feldolgozás jelen állásában 62 ezer új szerződőt tartanak nyilván - tájékoztatott Mészáros László Péter nem életági biztosítástechnikai vezető. Az ügyfelek több mint 50 százaléka vidéki, 54 százalékuk 45 évesnél idősebb. A vidéki ügyfelek közül körülbelül 9 ezren élnek a Budapest környéki agglomerációban - a postabiztosító volt az egyetlen, ahol nem számított emelt kockázatúnak ez az ügyfélkör. Bár a szerződők 12 százaléka 25 év alatti, Mészáros László Péter szerint összesített átlagdíjuk az előzetesen kalkuláltnál kedvezőbb. Az Union Biztosítónál ajánlati szinten több mint 50 ezer szerződőnél tartanak, a feldolgozás gőzerővel folyik - nyilatkozta Maják Viktor marketingigazgató. A szolgáltatását 2003-ban megkezdő társaság már veszített is ügyfeleket, ám ezek száma száz alatt van. A cég sikeresnek ítéli meg a Magyar Autóklub tagjainak kínált Klub kötelező termékét - több mint 10 ezer új ügyfél választotta ezt a konstrukciót -, s sok új ügyfelet hozott a közszolgálati dolgozóknak kialakított kedvezményes díjtábla is.

Százezer felmondás

Sipos József, a 3,6 millió szerződés közel felét magáénak tudó Allianz Hungária Biztosító ügyvezető igazgatója szerint míg a 2002-es váltási időszakban 100 ezer alatt maradt felmondásaik száma, most több mint százezer ügyféltől kaptak felmondólevelet. Ugyanakkor a mostani állapot szerint új szerződéseik száma az egy évvel ezelőttihez hasonlóan 60 ezer felett lesz. A Generali-Providenciánál statisztikai elemzések hiányában nem kívántak választ adni kérdéseinkre, ám információink szerint a piac második legnagyobb szereplőjénél a felmondások száma 50 ezer körül mozog. Ugyancsak elzárkózott az adatközléstől az OTP Garancia Biztosító is. A kötelező díjbevételi rangsorában harmadik helyen álló Argosz Biztosítónál Megyeri Gábor lakossági ügyféligazgató tájékoztatása szerint nem történt érdemi változás: a közel 20 ezer felmondást lényegében ugyanannyi új szerződés pótolja. A kötelező kampányidőszakában névváltáson is átesett Uniqa Biztosítónál Csermely Tibor termékmenedzser még csak a december közepéig feldolgozott adatok alapján tudott beszámolni óvatos előrelépésről: tájékoztatása szerint az 5 ezer felmondással szemben mintegy 10 ezer új szerződés áll.

Hasonló arányt tud felmutatni az ÁB-Aegon: Szombat Tamás gépjármű-biztosítási igazgató tájékoztatása szerint mintegy 9 ezer felmondásuk döntően az idősebb, vidéki autósoktól érkezett, akik helyett 16-18 ezer "fizetőképesebb" fiatal városi autós érkezett, fiatal autóparkkal. Az ő választásukban sokat számított a társaság által kínált gyermekkedvezmény. Az elmúlt évben a fiatal fővárosi ügyfelek körében "arató" Európa Biztosító az idén épp számukra drágította meg leginkább szolgáltatását. Szigeti Ágnes ügyvezető igazgató szerint a tőlük távozó mintegy 3 ezer ügyfél zöme e korosztály tagjai közül került ki, emellett a társaság mintegy ezer károkozónak maga mondott fel. Az idősebb vidéki embereknek továbbra is kedvező díjakat kínáló társaság képviselője ugyanakkor közel 30 ezer új szerződésről számolt be.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.