Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kivonul a Giacomelli?

2003.08.21. 10:54
A fóti és debreceni bolt után a Westend City Centerben is bezárt a sportszereket forgalmazó Giacomelli zászlóshajójának számító üzlete. Még nem látszik tisztán, hogy időszakos leállásról vagy teljes kivonulásról van-e szó.
A beszállítók úgy vélekednek, hogy a kapcsolatok normalizálása a Giacomellivel a fizetési fegyelem megerősítésének függvénye - tájékoztatták a Napi Gazdaságot az áruházlánc egyik legnagyobb partnerénél, a Nike Magyarországnál. Utóbbi cég a múlt évi fizetési zavarok hatására az idén már leállította fuvarjait.

A nyugati boltok is bezárhatnak

A szállítók jellemzően az olasz anyavállalattal tárgyalnak az esetleges kinnlevőségek rendezéséről. A négy és fél évvel ezelőtt alapított, 139,3 millió forint jegyzett tőkéjű Giacomelli Sport Kft. tulajdonosai a közvetlen befolyással bíró luxemburgi Giacomelli Sport International SA, valamint az olaszországi Riminiben székelő Giacomelli Sport Group S.p.A. Szakmai körök szerint az utóbbi problémái vezettek a magyarországi helyzethez. A túl nagyra nőtt áruházlánc valószínűleg kimerítette tartalékait, ami a nyugat-európai boltok bezárásához vezethet.

Már csak a készletek leépítése folyik?

A magyar leányvállalat egyébként alapítása után kiválóan teljesített. A társaság összesen hét sportszeráruházának a nagy budapesti bevásárlóközpontok mellett vidéken több Auchan és Cora adott helyet. A Corákban működő üzletekben egy ideje szünetel az árusítás. Az áruházlánc még nyitva tartja üzleteit a budaörsi és a dunakeszi Auchanban, a Camponában, illetve a Pólus Centerben, de egyes vélemények szerint csupán a készletek leépítéséről van szó. Az üggyel kapcsolatban a Napi Gazdaság többször próbálta elérni a Giacomelli vezetőit, ám megkeresésükre egyszer sem reagáltak.

Jön a Hervi's

Úgy tűnik, az olasz vállalat konkurense, a Hervis Kft. lesz a történtek haszonélvezője. A vállalat magát megnevezni nem kívánó vezetői úgy tájékoztatták lapunkat, hogy már vételi ajánlatot tettek a Giacomelli egyes üzleteire, további konkrétumokat azonban nem árultak el. A Hervis első áruháza 1997-ben nyílt meg a Spar Kft. tulajdonában lévő kispesti Europarkban, ezt követte a Mammut2-ben és az Árkád bevásárlóközpontban lévő üzletük. A százötvenmillió forint jegyzett tőkéjű vállalat egy felvásárlás esetén a tulajdonos Hervis Intarnational GmbH. támogatását is maga mögött tudhatja. A két áruházlánc üzletei egyenként átlagosan 2000 négyzetméteren, 1600 négyzetméteres eladótérrel működnek és boltonként nagyjából 1-2 százalékban részesednek a GfK Hungária felmérései alapján 49 milliárdosra becsülhető sportruházati piacból.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!