Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

A GKI 3,5 százalékos növekedést vár

2003.10.13. 16:28
A GKI Gazdaságkutató Rt. hétfőn nyilvánosságra hozott prognózisa szerint az idei 2,8 százalék után jövőre 3,5 százalékkal nő a magyar gazdaság. A növekedés húzóerejévé a beruházás és az export válik.
A beruházások az idei 3 százalék után, jövőre 8 százalékkal nőhetnek - jelentette ki Vértes András. A GKI Rt. elnöke szerint sikerült túljutni a dekonjunktúra mélypontján, s lassú kapaszkodás várható. A kutatóintézet fél százalékkal csökkentette ez évre szóló növekedési prognózisát, az így 2,8 százalék lett, jövőre viszont 3,5 százalékkal nőhet a GDP.

Vértes elmondta: a lakossági fogyasztásra és a lakásépítés gyors bővülésére alapozott növekedés jelentős egyensúlyromláshoz vezetett, ami hosszú távon nem tartható. A GKI prognózisa szerint ebben az évben 4,8 százalékkal, jövőre 6,2 százalékkal nőnek a fogyasztói árak. "A jövő év első negyedévében, március-április táján, az áfa emelkedése nyomán év/év alapon 6,5-7 százalékra is felfuthat az infláció, az év második felében azonban ez csökken, decemberre 5,5 százalékra mérséklődik" - fogalmazott Vértes András. Hozzátette azt is, hogy az infláció éves átlaga 6,2 százalék lesz.

Lassú javulás

A világgazdaság lassú javulása, ami elsősorban az amerikai gazdaság növekedéséből adódik, a magyar exportlehetőségeket is bővíti. Ennek ellenére a GKI arra számít, hogy az ez évi 4,8 milliárd eurós külkereskedelmi deficit után jövőre, 5,4 milliárd lehet a hiány. Ami a folyó fizetési mérleget illeti, növekedést prognosztizál a GKI, ebben az évben 4,3 milliárd euró lesz a deficit, jövőre némileg több, 4,6 milliárd euró. Az elkerülhetetlen korrekcióra leginkább az államháztartás, pontosabban a költségvetés területén van szükség - jelentette ki Vértes András. Az intézet kutatói úgy látják, hogy az államháztartás ez évi, 5,3 százalékos GDP-arányos hiányát jövőre 1 százalékponttal, azaz 4,3 százalékra lehet csökkenteni.

Nő a lakosság adóterhe

"Ez a javulás szükséges és elégséges" - szögezte le a GKI Rt. elnöke. Hozzátette azt is, hogy a költségvetésben megfogalmazott 3,8 százalékos hiányt az önkormányzatok kiadási többlete módosíthatja az intézet által jelzett 4,3 százalékra. A vállalkozások terhei jövőre kis mértékben csökkennek, a lakosság adóterhelése kis mértékben emelkedni fog - felelte az MTI kérdésére Akar László, a GKI Rt. vezérigazgatója, aki hozzátette azt is, hogy jövőre a fogyasztás 2 százalékkal nő, igaz ez lassabb ütem, mint az idei 7, vagy a 2002-es 9 százalék. Ami a lakossági nettó megtakarításokat illeti, azok ebben az évben gyakorlatilag a nullához közelednek, jövőre viszont elérik a GDP 3 százalékát, ami még mindig messze van az Európában szokásos 6-8 százaléktól. Kérdésre válaszolva Vértes András beszélt arról is, hogy a forint továbbra is lassan erősödni fog, a kutatók véleménye szerint a 250 forintos euróárfolyam jó kompromisszumot jelent.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!