Natália
-3 °C
7 °C

A GKI szerint élénkül a gazdaság

2003.12.01. 11:22
Lassan, de javul a konjunktúra, s ezzel az ipar és az export teljesítménye - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzéséből.
A külső egyensúly azonban jelentősen romlik, az infláció emelkedik. A reálkeresetek idén tíz százalék közeli mértékben növekednek. A forint árfolyama ingadozó, a kamatok magasak.

Gyorsuló termelés

Az ipari termelés csaknem fél éve hónapról hónapra gyorsul (szeptemberben a növekedés kilenc százalékos volt), s rendelésállománya is kedvező. Az első kilenc hónapban az ipari export közel nyolc százalékkal, belföldi értékesítése fél százalékkal emelkedett. Idén gyakorlatilag csak a bőr- és cipőipar termelése nem nőtt. Az építőipar elmaradása a tavalyi - kiugróan magas - szinttől folyamatosan mérséklődik. A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma, a szobakihasználtság és a szállásdíj-bevétel egyaránt csökkent, ezen belül azonban a belföldieké növekedett.

A gyors jövedelem-gyarapodás nyomán erőteljesen bővül a kiskereskedelmi forgalom. Az új gépjárműeladások növekedési üteme mintegy másfélszerese a kiskereskedelmének. Idén háromnegyed év alatt 15400 új lakást vettek használatba, két százalékkal kevesebbet a tavalyinál, de az építési engedélyek száma jelentősen tovább nőtt.

Emelkedik az adósság

A kivitel a nyári hónapoktól élénkül, az import azonban gyorsabban emelkedik az exportnál. Egyaránt nő a fogyasztási és a beruházási célú, valamint az energia-behozatal. Az üzleti szektor beruházásainak élénkülése kedvező jelenség. A folyó fizetési mérleg az áruforgalminál is kissé nagyobb mértékben romlik, a deficit várhatóan meghaladja a GDP hat százalékát. A beáramló működőtőke a privatizációs bevételek következtében lényegesen magasabb lesz a tavalyinál, kiugró lesz azonban a tőkeexport is. Az ország nettó külföldi adóssága emelkedik.

Az infláció nyár óta, ha a korábban feltételezettnél lassabban is, de ismét emelkedik. Az elmúlt három évben elhalasztott központi árnövelések (leginkább az energiaszektorban, a közlekedésben és más közszolgáltatásoknál), a gyors béremelés, a költségvetési túlköltés és a forint leértékelődése árszintnövelő folyamatokat indított be. Az éves átlagos fogyasztói árindex idén 4,6 százalék körül alakul, de az év végén az infláció ennél magasabb, 5,2 százalék körüli lesz, s tovább emelkedik.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.