Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Közösen irányított külgazdasági hálózat

2005.07.29. 08:39
Kompromisszumos megoldás körvonalazódik a külügyi és a gazdasági tárca között az egységes külgazdasági hálózat ügyében, írta a Napi Gazdaság. Az anyag a GKM szerint titkos.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyes beavatkozását követően kompromisszumos megoldás körvonalazódik a külügyi és gazdasági tárca között az egységes külgazdasági hálózat év eleje óta húzódó ügyében, értesült a Napi Gazdaság. A két tárca csütörtökön újabb egyeztetést tartott az új szabályozás részleteiről.

Eszerint az eredeti tervekkel ellentétben nem kerül át a GKM-hez minden, a külgazdasági stratégia megvalósítását segítő kirendeltség és munkatárs. A külgazdasági attasék továbbra is a külügy fizetési listáján maradnak Egy kormányrendelet alapján ugyan lenne lehetőség arra, hogy a katonai attasék mintájára a külgazdasági attasék is minden szempontból - így a tevékenységüket finanszírozó költségvetési forrásokat tekintve is - a szaktárca irányítása alá kerüljenek, ez az elképzelés azonban a külügy ellenállásán megbukni látszik.

A szakmai irányítás ugyanakkor a gazdasági tárca jogköre lesz: a külgazdasági területen dolgozó munkatársak egységesített kiválasztását, kiküldését és beszámoltatását a Honvéd utcából vezénylik majd. A kompromisszummal a Külügyminisztérium annak ellenére tart meg pozíciókat a külgazdaság irányításában, hogy a kormányzati struktúraváltással a terület a GKM-hez került, és a hálózat egységesítése kapcsán folyó osztozkodásban is a gazdasági tárcának adott zöld jelzést a kormányfő.

Az egységesítéssel ellentétes folyamatnak látszódhat emellett kívülről az is, hogy a Külügyminisztériumban már a külgazdasági feladatok áthelyezését követően hoztak létre Gazdasági Kapcsolatok Irodája néven egy új szervezeti egységet. A viszonylag szűk stábbal dolgozó irodát a gazdasági tárcánál információink szerint nem tekintik riválisnak, és a külügyben is a külgazdasági kérdésekben a különböző intézmények közötti koordinációt könnyítő intézményként tekintenek rá.

A Napi Gazdaság a tárca egyeztetéseken képviselt álláspontjával kapcsolatban megkereste a Külügyminisztérium részéről a tárgyalásokat lebonyolító Hajdu András közigazgatási államtitkárt, aki a sajtóosztályon keresztül azt közölte, hogy a tárca nem nyilatkozik és az egész anyag "titkos".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.