Miklós
-7 °C
4 °C

Jól halad a Gripen-ellentételezés

2005.12.29. 08:51
Közel nyolcvan magyar védelmi ipari és high-tech kis- és középvállalat e-kereskedelmi képzési és szolgáltatási programját finanszírozzák a svédek, az ellentételezési kötelezettség felét már teljesítették.

A Gripen-ellentételezési megállapodás 2001. decemberi aláírása óta az ellentételezési kötelezettség összesített értéke eléri a 250 milliárd forintot - ebből a 2005-ös növekmény 8,1 milliárd forint volt -, az idén megkötött új szerződésekből várható újabb kötelezettséggel együtt pedig megközelíti a 260 milliárdot - adta hírül a gazdasági tárca.

Harmada a befektetés

A GKM irányításával működő ellentételezési bizottság által jóváhagyott teljesítések összege pedig eléri a 118 milliárd forintot, azaz a svéd fél kötelezettségei 47 százalékát már teljesítette. Ezen belül 31 százalékot tesznek ki a befektetések.

Ebben az évben az összes teljesítés 20 százalékát fogadták be. Idén újra felgyorsult a haditechnikai beszerzési tevékenység; jelenleg 15 olyan új eljárás folyik, amelyhez ellentételezés kapcsolódik.

Ezek közé tartoznak a Gripen vadászrepülők fegyverzete, a híradó program új elemei, valamint a honvédségi szállító repülőgépek és helikopterek felújításához kapcsolódó beszerzési eljárások.

Az idén kötött új szerződések közé tartozik az amerikai Raytheon céggel kötött megállapodás, amely 80 magyar védelmi ipari és high-tech kis- és középvállalat e-kereskedelmi képzési és szolgáltatási programját finanszírozza, míg a magyar HM Currus Rt.-vel és a VIV Villanyszerelő-ipari Rt.-vel kötött megállapodások a BTR-80 páncélozott szállító járművek modernizációját, illetve az ILS reptéri műszeres leszállító berendezésekhez kapcsolódó import ellentételezését fedezik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.