Judit
-2 °C
8 °C

Távol-keletre tart a Griff Rt.

2004.12.07. 09:09
A Griff csoport eladta ingatlanépítő és bútorforgalmazó cégeit, hogy a jövőben fő profiljára, a konfekcióiparra koncentrálhasson. A társaság külföldön is megkezdi ruházati cikkeinek árusítását: elsőként Krakkóban nyitnak üzletet, de szó van egy kínai márkabolthálózat kialakításáról is. A női kollekció bevezetését egy évvel elhalasztják.
A Griff Gentlemen's Rt. külföldön elsőként Krakkóban, egy jövő év végén nyíló bevásárlóközpontban nyitna üzletet. Jelenleg az előszerződéssel kapcsolatos tárgyalások folynak az üzemeltetővel. Ázsiából is konkrét ajánlattal keresték meg a céget. Távol-keleti pénzügyi befektetők első lépésben két kínai nagyvárosban szeretnének egy-egy Griff márkaboltot nyitni. Az öltönyöket a budapesti gyárban varrnák, és innen szállítanák Kínába. A bérezési rendszerig bezárólag minden a magyar gyakorlat alapján működne, a teljes "Griff-koncepció" átadása miatt a terjeszkedésnél franchise-rendszer is szóba jöhet - mondta a Világgazdaságnak Sütő Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Bérbe adják a Nyugati téri áruházat

A külföldi terjeszkedés kitörési pont lehet a cég életében, ugyanis idehaza a konfekcióiparban stagnálás tapasztalható. Emiatt is döntött a cég arról, hogy februártól nyolc évre bérbe adja a legnagyobb üzletét, a 2400 négyzetméteres Nyugati téren lévő áruházát. Az üzlet a MOM Parkba költözik, a hálózat többi boltja tovább működik. A belvárosi áruház a Griff ruházati forgalmának közel negyven százalékát teszi ki, más irányú hasznosítása a jelenlegi körülmények között azonban jóval kifizetődőbb: a bérlő, a dinamikusan növekvő Alexandra könyvesbolthálózat az áruház korábbi tiszta nyereségét meghaladó bérleti díjat fizet - érvelt a költözés mellett Sütő Zoltán. Mindamellett az elnök-vezérigazgató nem tart forgalomcsökkenéstől, mert tapasztalatai szerint a Griff-vásárlók nagy része törzsvevő. Korábban például, amikor egyik üzletüket átalakítás miatt bezárták, szomszédos szaküzleteik forgalma megduplázódott.

Griff sztori
A Griff Gentlemen's Rt. eredetileg betéti társaságként alakult 1986-ban. A ma csaknem kétszáz embert foglalkoztató társaság tavaly 1,7 milliárd forintos forgalmat könyvelhetett el. Néhány éve az ingatlanüzletbe is beszálltak.

A társaság nemrég egy magyar tulajdonban lévő, szintén férfikonfekciót forgalmazó vállalkozást vásárolt meg. E cég külföldről importál márkás öltönyöket, nadrágokat, ingeket és kiegészítőket, éves forgalma 500-600 millió forint. Sütő Zoltán elmondta: hosszas mérlegelés után a hasonló profil mellett azért döntöttek a csőd közeli cég megvásárlásáról, mert a hálózat négy üzlete budapesti bevásárlóközpontban található. A szakember szerint a modern értékesítési centrumok még legalább 3-6 évig nem veszítenek fontosságukból, így a nyitást is a közeljövőben kizárólag plázákban képzelik el.

Csúszik a női konfekció

A társaság tizennégy üzletének zöme bevásárlóközpontban található, közülük többet az idén újítottak fel. Több esetben került sor épületen belüli cserére, így a boltok közül már több is négy-ötszáz négyzetméteres. A 2003-ban kezdett átalakításokkal az volt a cél, hogy a főként olasz-német stílust követő férfiruházat árucsoportjait tagoltabban árusíthassák. A Griff Rt. a most zajló költözés, az új, azonos iparágban működő cég felvásárlása miatt egy évvel elhalasztja női kollekciójának bevezetését.

A kétszáz főt foglalkoztató vállalat profiltisztítást is végrehajtott. Alaptevékenysége kiegészítéseként évekkel ezelőtt olasz stílusú bútorok forgalmazásába, valamint ingatlanberuházásokba kezdett. Az üzletágak azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, így a társaság augusztus elsején német szakmai cégnek adta el a bútorokat importáló HomeDecor Kft.-t. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Grinvest Kft. két társasházat értékesített, több beruházásba azonban nem kezdett, így ezt is eladták.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!