Hajnalka
0 °C
14 °C

Nem lesz gyárbezárási hullám

2006.02.23. 10:51
Miközben a választási kampány egyik kiemelt témája a munka biztonsága, a Flextronics, a Sanyo és a Henkel összesen több mint ezer embert érintő gyárbezárásról döntött. A közgazdász szerint ez nem meglepő, és nem újabb gyárbezárási hullám kezdetét jelenti. A politikusok által előszeretettel erősítgetett posztszocialista, a munkahelyek teremtését állami feladatnak tartó felfogástól viszont meg kell szabadulni, állítja a szakértő.
A termelés szezonalitása miatt leépíti a gyártási kapacitásait, és elbocsátja a nyíregyházi gyárában alkalmazott munkavállalóinak csaknem felét a Flextronics - jelentette be a gyár február hetedikén. Az amerikai tulajdonú cég 950 embert küld el a kétezer főt foglalkoztató gyárból; annyit, amennyivel a tavalyi második félévben bővítette a létszámot.

A Flextronics döntését követő napon a Sanyo jelentette be, hogy Kínába költözteti a lithiumion-akkumulátorok gyártását Dorogról, ahol így kétszáz munkahely került veszélybe. Újabb egy nap elteltével a Henkel közölte, hogy megszünteti a szolnoki mosóporgyártást - ez 124 ember állásába kerülhet -, igaz, a Sanyóhoz hasonlóan a Henkel is vállalta, hogy valamennyi dolgozóját elhelyezi cégen belül.

Jönnek, mennek, ez így természetes

- A Flextronics évek óta ezt csinálja - mondja Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője. A foglalkoztatáspolitikával foglalkozó szakértő szerint teljesen normális jelenség a piacgazdaságban, hogy egy vállalat a rendelésállománytól teszi függővé az alkalmazotti létszámot. Nekünk persze még most kell megtanulnunk ezt, és a közgazdász szerint az emberek tudatába lassan kezd is beépülni az, hogy a munkahelyek keletkezése és megszűnése normális folyamat.

Épp ezért tartja szomorúnak és károsnak a szakértő azt, hogy a politika láthatóan szembe megy ezekkel a természetes gazdasági folyamatokkal. A politikusok a kampányban igyekeznek rájátszani a gazdaságilag megalapozatlan, a munkahelyek biztonságát sugaló posztszocialista érzelmekre, ami akadályozza, hogy az emberek normális jelenségként fogják fel a munkahelyek számának folyamatos váltakozását. A nemzetközi gazdaságban teljesen természetes, hogy a multinacionális cégek egyes országok, akár kontinensek között is hozzák-viszik a termelést, mondta Adler, aki szerint még ehhez sem volt időnk hozzászokni.

Az ilyen rugalmas változások ugyanis mindmáig nem jellemezték a magyar gazdaságot. A kilencvenes évek végéig elsősorban ahhoz szoktunk hozzá, hogy a vándorlásnak mi nyertesei vagyunk, vagyis jöttek a munkaadók. Aztán elkezdődött az az időszak, amikor jellemzően inkább mentek a befektetők, és Adler szerint csak az elmúlt években kezd normálissá, kétirányúvá válni ez a folyamat.

Nem lesznek tömeges leépítések

Amíg a nagy befektetői elvándorlást az ezredfordulón a bérszínvonal - főként a minimálbérek - megugrása okozta, ma már ennél összetettebb a kép. Adler Judit szerint a feldolgozóipari termelésben a bérköltség a tíz százalék körüli szintet sem haladja meg. Ez jóval kisebb arány, mint a valóban nagy élőmunkaköltségű textil- vagy a cipőiparban, amely ágazatok versenyképességét valóban tönkretette a minimálbér többszöri nagymértékű emelése.

A szakértő szerint nem valószínű, hogy a mostani termelés-leépítésekről a gazdaságpolitikai feltételek megváltozása, a bérköltségek növekedése és a munkaadói terhek csökkenésének elmaradása miatt döntöttek volna a vállalatok, ezért nem tartja valószínűnek, hogy tömegesen követi majd a példájukat más munkaadók. Az is természetes, hogy egy cég ilyenkor, az előző éves termelési adatok ismeretében a naptárival rendszerint egybeeső üzleti év elején döntsön a termelés átszervezéséről (a Henkelnél ráadásul azt közölték, hogy egy évekkel ezelőtt bejelentett átszervezési folyamat hullámai érték el most a szolnoki gyárat). Minél messzebb kerülünk tehát az év elejétől, annál kisebb az esélye annak, hogy újabb cégek döntsenek leépítésekről, gyárbezárásokról, egyéb karcsúsításokról.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.