Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Emelkedhetnek a befagyasztott gyógyszerárak

2004.05.05. 08:24
A gyártók már október előtt emelhetik egyes támogatott gyógyszerek árát, amennyiben megszerzik egy bíráló testület engedélyét.
Május elsejével lépett érvénybe Magyarországon a transzparenciadirektíva, amely a gyógyszer-befogadási, illetve az ártámogatási rendet szabályozza. A direktíva értelmében a gyártók kérelmezhetnek áremelést. Ez vonatkozik azon medicinákra is, amelyek árát április elsején 15 százalékkal csökkentették és befagyasztották.

Átlátható

Az új szabályozás lényege, hogy a támogatott medicinák befogadása átlátható, egységes és nyilvános keretek között történjen. Korábban az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) végezte a törzskönyvezést, amennyiben pedig a gyártó vagy forgalmazó a típust támogatott készítményként kívánta értékesíteni, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) kellett benyújtania az igényét.

A döntés szakmai részét az orvosi kamara látta el, míg a támogatás mértékére egy tárcaközi bizottság tett javaslatot az egészségügyi miniszternek, aki a pénzügyminiszter vétójoga mellett hozta meg a döntést. Ezentúl viszont elsőfokon a Transzparencia Titkárság, míg másodfokon a Transzparencia Fellebbviteli Titkárság jár el. Mindkét testület az OEP-en belül működik.

Bevétel

Az új rendszer egyik pozitívuma, hogy az eljárásra időkeretet (90 vagy 180 napot) állapítottak meg, így nem fordulhat elő, hogy valamely termék éveken keresztül várjon a befogadásra. Továbbá a kérelmezőnek fellebbviteli lehetősége is van. Ezzel szemben az új szabályrendszer értelmében a kérelmezőnek eljárási díjat kell fizetnie. Ez egyszerűsített eljárásoknál - egyebek között új csomagolás, árcsökkentés, névváltoztatás - háromszázezer forint, míg a normál eljárásoknál - új gyógyszer, támogatás emelése - 1,5 millió forint készítményenként.

Az eljárási díjak az OEP bevételét növelik - mondta a Napi Gazdaságnak Bartucz Attila szóvivő. Azoknak a gyártóknak, akik május elseje előtt kérelmezték készítményük befogadását és az eddig nem történt meg, most új eljárást kell indítaniuk.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.