Ákos, Bátor
-1 °C
12 °C

Nem drágul a gyógyszer

2003.10.21. 08:36
Súlyos intézkedésekre készül a kormány azért, hogy ne szálljon el jövőre a gyógyszerkassza. A gyártók képviselőivel ismertetett terv szerint idén decemberhez képest nem emelkedik a termelői ártámogatás.
A Napi Gazdaság úgy tudja, a tárgyalásokat lefolytató Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) 61 milliárd forint megtakarítást kell elérnie annak érdekében, hogy tartható legyen a jövő évi 239,5 milliárd forintos gyógyszerkeret. Ennek hiányában ugyanis meghaladná a 300 milliárd forintot a kiadás, amely tartalmazza a januártól növekvő áfaterheket is.

Öt százalékos ÁFA

Korábban arról volt szó, hogy az idén nyár közepén elhalasztott áremelést 2004. februárban pótolják. A tárgyalások jelenlegi szakaszában úgy tűnik, egyedül a 600 forintnál olcsóbb termékek vihetik tovább 2004-re az idén kialkudott többlettámogatási mértéket, ami három százalékos áremelésnek felel meg. A javaslatok szerint innovatív szerek bevezetésére csak akkor lenne mód, ha olcsóbbak a már használt medicinánál.

Az OEP szóvivője, Bartucz Attila szerint a térítésmentes (közgyógylistás, 100 százalékban támogatott) gyógyszerek fogyasztóinak az öt százalékos áfa januári belépése sem jelent többletterhet; ők a teljes gyógyszerpaletta mintegy felét használják. Bartucz szerint a tervezett intézkedések mindegyike megtalálható valamelyik EU-tagország gyógyszertámogatási rendszerében.

Második gyógyszerfogyasztásban

A cél a betegek által fizetendő térítési díjak minimalizálása - közölte a szóvivő, aki szerint a helyzet tarthatatlanságát jól jellemzi, hogy az OECD-országok között Csehország után Magyarországon a legnagyobb a bruttó hazai termék arányában az egy főre eső gyógyszerfogyasztás.

Az egyik elképzelés szerint felülvizsgálnák a legnagyobb támogatást élvező készítmények listáját; a jelenlegi támogatási szintet egy hatástani csoporton belül csak a legalacsonyabb árú termék őrizhetné meg, a többit eggyel alacsonyabb támogatási körbe csoportosítják át. Azok maradhatnának még a mostani támogatási körben, amelyek ára "nem tér el lényegesen" a legalacsonyabbtól.

Helyettesíthetőségi lista

Az egészségpénztár szerint a betegek gyógyszerátállítása megoldottá válik azáltal, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet helyettesíthetőségi listáját minden háziorvosnak elküldik, emellett a betegek is teljes körű tájékoztatást kapnak. Azt elismerik, hogy lesznek olyan kategóriák, amelyeknél emelkednek az árak.

Februártól kettőről egy hónapra mérséklődne a gyógyszerrendelés ideje, vagyis a betegnek gyakrabban kellene felkeresnie gyógyszerügyben az orvosát. Szakmai okokból (például ha a páciens huzamosabb időre külföldre utazik) hosszabb időre is szólhat a vény. Korlátoznák a szociális otthonok gyógyszerrendelését is, minden betegnek saját TAJ-számára járhat az orvosság, s megszűnik a név nélküli megrendelőkönyv.

Szigorodó támogatások

A patikák kiskereskedelmi árrés utáni bevételei három milliárd forinttal emelkednek jövőre, miután a jelenlegi 3500 forintnál magasabb árkategóriától lépne be a maximált árrés. Három csoportra terjedne ki 2004-től az idén szeptemberben - átmeneti jelleggel - bevezetett támogatási volumenmegállapodás: a már bevont termékeken kívül a forgalmuk gyors növekedését mutató szerekre és a külön keretes termékkörön belül a hepatitis elleni készítményekre.

Az egészségpénztár a 2003. február és július közötti időszak megduplázott forgalmának 90 százalékát veszi alapul az elbíráláskor: azokat az eseteket vizsgálják, amikor a betegségek számának növekedése nem indokolja a forgalom megugrását. A volumenmegállapodás lényege, hogy a meghatározott havi gyógyszertámogatási keret túllépését a gyártóknak vissza kell fizetniük az egészségbiztosítási alapba.

A betegségcsoportok szerinti támogatási rendszert nyolc új hatástani csoportra terjesztenék ki, többek között kétféle vérnyomáscsökkentőre, a csontritkulás elleni szerekre, illetve az orális antibiotikumokra. A betegségcsoportokban a legalacsonyabb árú készítményhez rendelt támogatást biztosítják a többi termékhez. A tervek szerint az orvosoknak a jövőben egyéni támogatási keretet határoz meg az OEP, s a megtakarítás bizonyos hányadát (a mostani elképzelések szerint 30 százalékát) az orvos megtarthatná. Júliustól egyes vérnyomáscsökkentők térítésmentessé válnak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.