Mária
-7 °C
3 °C

Gyógyszerfelvásárlás nincs, de hiány van

2004.11.29. 07:59
Több gyógyszer néhány napja nem kapható a patikákban, holott a gyógyszerészek nem tapasztaltak felvásárlási lázat, a nagykereskedők pedig a megszokottnál nagyobb mennyiségben szállítanak.
A gyógyszerpiacon év végén általában növekszik a forgalom, elsősorban az ilyenkor gyakoribb megbetegedéseknek és az év eleji áremeléseknek betudhatóan. Idén azonban egyelőre elmaradt a felvásárlási láz, ám több medicina mégsem kapható már napok óta - tudta meg a Napi Gazdaság piaci forrásokból. A hiány elsősorban a penicilin tartalmú készítményeket érinti, köztük van több receptre kapható antibiotikum, illetve a legkedveltebb fájdalom- és lázcsillapítók.

Drágulás miatt

A Napi Gazdaság által megkérdezett patikusok csak kisebb forgalomnövekedésről számoltak be, amely elsősorban az ilyenkor gyakori meghűléses megbetegedéseknek tudható be, ez önmagában azonban nem okozhat hiányt. Információk szerint a nagykereskedők ráadásul a többi hónaphoz képest nagyobb mennyiségben szállítanak a patikáknak. Bizonyos termékek esetében azonban megfontolásra késztetheti őket, hogy január elsejétől a nem támogatott készítmények akár 15 százalékkal is drágulhatnak, e medicinák ugyanis - a gyártók és a kormány közötti megállapodás értelmében - szabadárasak lesznek.

Ez azonban nem törvényszerű, sőt az is előfordulhat, hogy több készítmény olcsóbb lesz, mint tavaly januárban volt - mondta lapunknak Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. A támogatott készítmények esetében Rácz Jenő egészségügyi miniszter korábbi bejelentése szerint jövőre 7 százalék alatti drágulásra lehet számítani. A gyártók csak akkor emelhetik az árakat 2006 végéig, ha a forintárfolyam kilép a június elsejei 252,05 forintos eurókurzus +/- 6,25 százalékos sávjából.

Más piaci szakértők szerint a gyógyszerek visszatartása a gyártók részéről kétséges, mert ez a tavaszi gyógyszerháború idejében sem volt tapasztalható, sem gyártói, sem nagy-, illetve kiskereskedői szinten. Ugyanakkor egyes feltételezések szerint a gyártók azért nem növelik a kapacitásaikat, hogy az esetleges drágulás haszna náluk csapódjon le.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.