Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Drágábbak lesznek a gyógyszerek

2005.06.20. 12:13
Ezerkétszáz gyógyszer lesz drágább július elsejétől, hetven százalékuk száz forinttal, a maradék harminc százalék ára ötszáz forinttal drágul. Kétszáz termék ára csökkenni fog, ötszázé pedig változatlan marad.
Július elsején ezerkétszáz támogatott gyógyszer térítési díja emelkedik, kétszáz gyógyszeré pedig csökken - jelentette be Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. A második félévtől 1900 termékre terjeszti ki az OEP az úgynevezett fix összegű támogatási technikát. Ez azt jelenti, hogy egy referenciatermék árához meghatározott százalékos támogatást fixnek tekintve a hasonló hatóanyagú vagy terápiájú szerek támogatási összege nem haladja meg a referenciatermékét.

A változás ezerkétszáz terméknél áremelkedést, kétszáz terméknél pedig árcsökkenést jelent, míg mintegy ötszáz készítmény ára változatlan marad. Az 1200 termék 70 százalékánál az emelkedés mértéke nem éri el a száz forintot, a fennmaradó 30 százalék esetében pedig átlagosan ötszáz forint növekedést tapasztalhatnak majd a betegek.

Ha a beteg július elsejétől a korábban használt gyógyszerével azonos hatóanyagú vagy terápiásan egyenértékű generikus készítményt választ, gyógyszerköltsége csökken - hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.