Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Nem lesz július elsején gyógyszeráremelés

2002.05.16. 10:06
Szinte bizonyos, hogy nem július elsején emelkednek idén a tb-támogatott gyógyszerek termelői árai. Az áremelésre csak később lát lehetőséget a szocialista kormány. A gyártóknak a tárgyalások során arra kell felkészülniük, hogy az új kabinet a gyógyszerkassza finanszírozhatósága érdekében az áremelést az új termékek befogadásától teheti függővé.
Csehák Judit, a szocialisták egészségügyi miniszterjelöltje szerint tarthatatlan a július elsejei határidő, amikor a gyártók tb-támogatásban részesülő gyógyszereik árát a korábban kötött hároméves megállapodás alapján 5 százalékkal emelhetnék.

Az árváltozás várható időpontját nem tudta megjelölni, mivel jelenleg nem áll rendelkezésükre elegendő információ a gyógyszerár-tárgyalásokról. A leköszönő kormány már elkezdte az egyeztetéseket a gyártókkal, ám az új kormány - amely leghamarabb május 27-én állhat fel - csak június elejére láthatja át tisztán a helyzetet.

Az áremelést a változást megelőző 30 nappal kell kihirdetni, vagyis a rendelkezésre álló idő szűkebb a kelleténél. A határidőt nem tudjuk betartani - mondta lapunknak Csehák Judit.

A Fidesz gyógyszerár-politikája és az MSZP ígéretei

A leendő miniszter más akadályokra is figyelmeztetett. Szerinte a Fidesz-kormány olyan gyógyszerár-politikai csomagot állított össze, amely éves szinten mintegy 30 milliárd forinttal növeli a gyógyszerkassza kiadásait. Ebből 16-20 milliárdot tesz ki hozzávetőleg 700 új termék befogadása a tb-támogatotti körbe.

Összességében 50-60 milliárddal lépheti túl az idei 153 milliárd forintot előirányzatát a gyógyszerkassza - véli Csehák -, ebből 50 milliárd forint pótlására az áremeléstől függetlenül is szükség lesz, a keret alultervezettsége miatt. (Az első négy hónapban 66 milliárd forintot fordítottak támogatásra, ami az éves előirányzat 43 százaléka.)

Igaz, a többletkiadások egy részét épp a szocialisták választási kampány során tett vállalásai teszik ki: az MSZP azt ígérte, hogy idén nem emelkedik a lakosság gyógyszerterhe.

Hosszas alkura lehet számítani

Az egészségügyi tárca várományosa az üzleti lapnak elmondta, hogy az 5 százalékos termelői áremelés végrehajtása a gyártókkal folytatandó tárgyalásokon múlik. Az egyeztetéseken - a gyógyszertámogatási keret finanszírozhatósága érdekében - azt a kormányzati tárgyalási pozíciót tartja valószínűnek, amely az áremelést vagy a tb-támogatotti kör kiterjesztését próbálja elfogadtatni a gyártókkal.

Piaci vélemények szerint ez csak hosszas tárgyalások után, minden egyes gyártóval külön egyeztetve valósítható meg, ami tovább késleltetheti az áremelés érvényesítését. Az újonnan befogadandó készítmények jó része egyébként várhatóan a legmagasabb, 90 és 100 százalékos állami hozzájárulást biztosító kategóriákba kerül.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!