Piroska
-12 °C
-2 °C

Tízezer gyógyszer ára csökken

2004.03.17. 17:32
Áprilistól több mint tízezer gyógyszer lakossági ára csökken - ez lesz a következménye annak, hogy a hónap elejétől a kormány 85 százalékon befagyasztja a gyógyszerárakat. A kormánydöntés oka, hogy a gyógyszergyártók többsége nem írta alá a szaktárca ajánlatát, hogy 15 százalékkal kellene csökkenteniük termelői áraikat vagy ilyen mértékű önkéntes befizetést kellene vállalniuk a gyógyszerkassza javára
A jelenlegi árak 85 százalékán fagyasztja be a kormány a gyógyszerárakat április elsejétől - jelentette be Kökény Mihály egészségügyi miniszter a kormány szerdai ülése után. Április elejétől így több mint tízezer gyógyszer lakossági ára csökken.

Ennek oka, hogy 2001 óta különösen nőttek a gyógyszerkassza kiadásai, és ez sem az adófizetők, sem a betegek terhére nem növelhető tovább. A miniszter tájékoztatása szerint a recept nélkül kapható gyógyszereknél infláción felüli volt az árnövekedés, a támogatott gyógyszereknél pedig nagy volt a forgalomnövekedés.

Az elmúlt évben húsz százalékos bevételnövekedése volt a gyógyszergyártóknak - említette Kökény Mihály. Összehasonlításként az Európai Unióban 5-8 százalék volt ez az érték.

A Magyarországon bejegyzett 138 vállalatból 42 írta alá a kormány ajánlatát, mely szerint 15 százalékkal kellene csökkenteniük termelői áraikat vagy ilyen mértékű önkéntes befizetést kellene vállalniuk a gyógyszerkassza javára. Az együttműködő cégek azonban a teljes forgalomnak csak 15 százalékát adják.

A patikák is rosszul járnak

Kökény Mihály elismerte, hogy a gyógyszerárak befagyasztása miatt csökken patikák haszna, így ezek megsegítésére 2,5 milliárd forintot fordít a kormány.

A kormány arra is felszólítja a gyógyszergyártókat, hogy a 600 forintnál drágább készítmények esetében 15 százalékkal csökkentsék áraikat a promóciós költségek terhére.

A gyógyszergyártók és a kormányzat tárgyalásainak eredménytelensége miatt veszélybe kerülhet a magyarországi gyógyszerellátás - mondta szerdán az MTI-nek a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. A gyógyszerárak várható befagyasztása miatt ellátási zavarok, gyógyszerhiány várható - jelentette ki Hávelné Szatmári Katalin.

A várt haszon elmaradása következtében a gyógyszergyártók egyes termékek gyártását beszüntethetik, a patikák pedig készleteiket a keletkezett veszteségek miatt minimális szinten tartják majd, és így bizonyos készítményekhez adott esetben csak rendeléssel juthatnak hozzá a betegek. Gondot jelent az is, hogy a gyógyszergyártók az uniós csatlakozás után egyes termékeket inkább a külföldi piacokon értékesítenek majd, ahol magasabb áron adhatják el készítményeiket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!