A GfK négy évvel ezelőtti felmérésével összehasonlítva a gyümölcs kedveltsége emelkedett: 1997-ben a megkérdezettek 91 százaléka, idén pedig már 94 százaléka nevezte meg kedvenc élelmiszereként.
Szeretjük, de nem fenekéig gyümölcs az élet
Az élelmiszerek fogyasztásának gyakorisági sorrendje azonban ettől kissé eltér, a gyümölcsöt ugyanis megelőzi a fehér kenyér, melyet hetente 5,3 alkalommal esznek az emberek. De a hagyományosan főzött leves is gyakrabban szerepel étrendünkben, melyet hetente 4,7-szer kanalazunk. Zöldséget átlagosan heti 3,6, burgonyát 3,4 alkalommal fogyaszt a felnőtt lakosság.
Zöldséget az idősek, gyümölcsöt a fiatalok esznek leggyakrabban
A GfK felmérése megállapítja, hogy a gyümölcs- és a zöldségfogyasztás az életkort, az iskolai végzettséget és jövedelmet tekintve eltérést mutat. Míg mindkét élelmiszerfajtát a magasabb képzettségűek, és a gazdagabbak esznek az átlagosnál gyakrabban, addig zöldséget az idősebbek, gyümölcsöt pedig a fiatalabbak fogyasztanak többször hetente.
A rendszertelenül étkezők burgonyát sem esznek rendszeresen, fedte fel a kutatás
Burgonyából ugyancsak változatos a fogyasztás: az átlagnál alacsonyabb a 15-19 évesek, havi nettó 160 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők, a főzni nem tudók és rendszertelenül étkezők között.
Más országok, más preferenciák
A nemzetközi összehasonlítás során a GfK a magyarországitól eltérő preferencia-sorrendet állított össze az élelmiszerfogyasztást vizsgálva. A gyümölcs sem Lengyel-, sem pedig Csehországban nem szerepel a legkedveltebb ennivalók között.
A két ország lakói elsősorban a baromfit, a zöldséget, a burgonyát, a sajtot és a salátát szeretik. Fogyasztás szempontjából a zöldség az első 5,4 napos hetenkénti fogyasztási gyakorisággal, majd a burgonya, a fehér kenyér, a hagyományos leves, tej és tejtermék következik.