Emőke
8 °C
19 °C

Adóreform: egy kicsi jövőre, az egész később

2005.02.09. 15:16
Kapcsolódó cikkek (1)
Áprilisra vár eredményt a kormány a Pénzügyminisztérium felkérése alapján létrejött, külső szakértőket is tömörítő szerdán megalakult adóreform-bizottságtól.
A magyar adórendszer változatlanul az 1988-89-ben kidolgozott alapokon nyugszik, a struktúra nem változott. Az elmúlt 15 évben azonban túl sok olyan kisebb változás történt, melyek eredményeképpen a mai rendszer nehezen áttekinthető és kevéssé kiszámítható - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a kormány által létrehozott adóreform bizottság alakuló ülésén. A kormány elvárásait ismertetve Gyurcsány Ferenc kormányfő egy konkrétumot mondott: a régióban beindult adóversenyben egyértelmű látszik az az irány, mely szerint a szociálpolitikai kedvezményeket le kell választani az adórendszerről.

A külső illetve a kormányzati apparátusban dolgozó szakértőkből összeállított bizottság hetente ülésezik majd, és a kormány várakozása szerint áprilisra készíti el javaslatait. A testület öt albizottságot hoz létre az egyes részterületek feladatainak kidolgázására.

Igazságosság, versenyképesség

Az adórefrom bizottsággal szembeni elvárás az, hogy fogalmazzon meg egy reálisan elérhető jövőképet a közteherviselés XXI. századi, korszerű magyar modelljére - áll a testület alakuló ülésén kiosztott háttéranyagban. Gyurcsány Ferenc az igazságosabb, egyszerűbb, a versenyképességet javító, beruházás ösztönző adórendszer irányába mutató javaslatokat vár. A kormányfő szerint egyes, a jelenlegi rendszerben különösen zavaró, adott esetben értelmezési problémákat felvető hibák kiküszöbölésére még az idén sor kerülhet, a reform első tényleges elemeit 2006-tól vezetnék be, a teljes program azonban csak fokozatosan, több év alatt lesz végrehajtható.

Gyurcsány jelezte: tisztában van azzal, hogy a munka során a nyilvánosságra kerülnek majd szakértői anyagok, de előre jelezte, azokra kormány nem fog érdemben reagálni, hiszen ebben a stádiumban nem tekinhetőek kormányzati vélemény tükröző anyagoknak. A bizottsági tagokat "bátor" javaslatokra kérte, mint mondta a szakértőktől azt várják, hogy minden lehetőséget vegyenek számításba is vizsgáljanak meg.

Az állam kevesebbet markoljon és többet fogjon - Gyurcsány szerint a terhelés észerű csökkentésével az állami bevételek nőhetnek is. A kormányfő hangsúlyozta: magas az adómegkerülés Magyarországon, ezt az emberek teljesen hétköznapinak élik meg. A kormányfő szerint az új adórendszerrel "vissza kell adni a közteherviselés becsületét".

A bizottság tagjai
A bizottság elnöke Akar László, a PM volt közigazgatási államtitkára, a GKI Gazdaságkutató Intézet vezetője. A külső tagok között van Matolcsy György, a Fidesz-kormány volt gazdasági minisztere, a Növekedéskutató Intézet vezetője, Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Sugár Dezső a Könyvvizsgálói Kamara elnöke, Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Helyet kapott a bizottságban az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkáltatói oldalának képviselője és több más szakértő is.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.