Mária
-6 °C
-2 °C

FT: Még Gyurcsány a legjobb választás

2006.09.20. 09:25
Kapcsolódó cikkek (1)
Az EU szerint Gyurcsány még mindig a legjobb választás lehet, hogy leküzdje a költségvetési problémákat - írja a Financial Times.

A Financial Times szerda reggeli összefoglaló cikke szerint Gyurcsány Ferenc még mindig a legjobb választás lehet Magyarország számára, hogy a költségvetési problémákat leküzdje.

Az EU a stabilitás mellett

A neves gazdasági szaklap emlékeztet arra, hogy Joachim Almunia pénzügyi biztos még júliusban komolynak és szigorúnak értékelte a Gyurcsány-csomagot, tegnap pedig a szóvivője útján bejelentette, hogy arra biztatja Gyurcsányt, hogy ragaszkodjon megszorító csomagjához.

"Erős, a kiigazításokat támogató parlamenti többséggel a háta mögött Gyurcsány hatalmon maradása még mindig a stabilitás egyik legnagyobb záloga lehet Magyarországon" - mondta a biztos szárnysegédje.

Almunia szóvivője útján hangsúlyozta, hogy szorosan követi majd Gyurcsány lépéseit, és ellenőrzi, mennyire tartja meg ígéreteit az Európai Bizottsággal szemben.

A neves angol lapnak Barcza György, az ING elemzője úgy nyilatkozott: "Gyurcsány valóban hazug, jogos ez a kritika, azonban pillanatnyilag nem látok mást, aki keresztül tudná vinni a reformokat."

Papp Zsolt, az ABN Amro Bank londoni elemzője ugyanakkor úgy vélte, a kialakult bizonytalanság kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány képes lesz-e végrehajtani a tervezett reformokat.

Nem elég komolyak

A francia Calyon úgy véli, hogy bár a forint egyelőre stabil, azt csak az idő mondhatja meg, valóban a helyén maradhat-e Gyurcsány. Az elemző kiemeli, a reformok szempontjából fontos, hogy a költségvetési hiány leszorítására vonatkozó törvényt a parlament már elfogadta, így a konszolidáció folytatódhat, függetlenül a miniszterelnök körül folyó csatározásoktól. Randall ugyanakkor úgy véli, hogy a bizonytalanságok hatására az MNB valószínűleg újra emeli majd a kamatot, inkább előbb, mint utóbb.

Zsoldos István a Goldman Sachstól azon a véleményen van, hogy a zavargások "nem elég komolyak ahhoz, hogy lemondásra kényszerítsék" a miniszterelnököt, ugyanakkor szerinte nőtt az esélye annak, hogy hosszabb idő elteltével az MSZP-n belül is lázadás tör ki ellene, annak ellenére, hogy jelenleg a párt és a koalíciós partner teljes támogatását évezi.

A svéd Skandinaviska Enskilda Banken elemzői úgy vélik, minél tovább tartanak a zavargások, annál nehezebb lesz keresztülvinni a költségvetési reformokat az országban, valamint felhívják a figyelmet arra, hogy a kormány "múltja" sem túl biztató a kiigazító csomag sikere szempontjából.

A szakértők közül csaknem mindegyik megemlítette a Standard & Poor’s tegnap kiadott figyelmeztetését, mint nagy befektetői kockázatot.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.