Vilma
-8 °C
3 °C

Helyreállt a gáznyomás

2006.01.02. 21:32
A Gazprom hétfőn a déli órákban ígéretet tett arra, hogy 24 órán belül helyreállítja a gázszállítást Magyarországra - jelentette be hétfő délután Kóka János. Az oroszok tartották a szavukat, sőt, túl is teljesítették, hiszen Kóka bejelentése szerint este fél tízkor helyreállt a gáznyomás az Oroszországból Magyarországra érkező vezetékekben. Napközben a csövekben 30-35 százalékkal csökkent a nyomás. Ha az orosz-ukrán vitának nem lesz gyors megoldása, nyugatról kell gázt vennünk - kérdés, lesz-e, aki eladjon.

Este fél tízre helyreállt a gáznyomás a az Oroszországból Ukrajnán keresztül Magyarországra érkező gázvezetékben, jelentette az MTI. A hírt Kántor Sándor, a Mol Rt. üzleti és stratégiai kommunikációs vezetője is megerősítette. Az orosz Gazprom már napközben ígéretet tett a gázszállítás helyreállítására, igaz, ezt csak keddre ígérte.

A nyomásszint csökkenése a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint amúgy sem okozott volna rövid távon problémát. A hazai tartalékokból jelenleg napi 36 millió köbméternyi földgázt szabadítanak fel, ez a mennyiség szükség esetén 47-50 millió köbméterre emelkedhet. Mivel egy Celsius fokos lehűlés 1,5 millió köbméterrel növeli a fogyasztást, amíg nem lesz tíz fokkal hidegebb, változatlan feltételekkel biztosíható a gázellátás mindenkinek - mondta Kóka János a hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

A gazdasági miniszter hozzátette, ha ennél hidegebb lesz, és továbbra is akadozik az orosz gázimport, a lakossági és kommunális fogyasztóknak akkor sem kell tartaniuk gázkorlátozástól. Ők ugyanis a napi fogyasztást negyven százalékát használják el, és ekkora mennyiséget az orosz behozataltól függetlenül is lehet biztosítani.

Egymásra mutogatnak

A gazdasági miniszter elmondta, hogy mind az orosz, mind az ukrán nagykövettel tárgyaltak hétfőn, ám egyik ország álláspontja sem változot a korábbiakhoz képest. Oroszország továbbra is azt állítja, rendben elindítja Magyarország felé a leszerződött mennyiséget, ám azt az ukránok megcsapolják, míg Ukrajna változatlanul fenntartja, hogy nem nyúl a tranzitszállítmányhoz.

A Gazprom elnöke hétfőn délben ígéretet tett arra, hogy 24 belül ismét a leszerződött mennyiség érkezik majd meg a magyar határra - jelentette be Kóka János. A gazdasági miniszter elmondta: a Molnak kell döntenie arról, hogy az eddig kiesett mennyiség miatt perel-e kötbérért, "a kormányzatnak ennél nagyobb problémát, az ellátás biztonságát kell megoldania".

Átállás olajra, atomra, szénre

A miniszter ennek érdekében utasította a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt.-t (Mavir), hogy vizsgálja meg, milyen lehetőségek vannak az energiafelhasználáson belül a szén, az atom, valamint egyéb energiahordozók arányának emelésére. Az ipari nagyfogyasztók egy része - egyebek mellett a csepeli és a tatabányai erőmű - hétfőn már átállt az olajfelhasználásra. A többi cég átállásáról holnap a várható időjárás, és egyéb energetikai prognózisoktól, számításoktól függően döntenek - mondta Kóka János.

Arra a felvetésre, miszerint Tatabányán csak húsz napra elegendő kőolaj van, Kóka elmondta: miniszterként százezer tonnányi kőolajtartalék felszabadításáról dönthet. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte ez a válság nem húzódhat húsz napig, mindkét országra komoly nemzetközi nyomás nehezedik, hogy mihamarabb megállapodjanak; példaként említette, hogy ebben a félévben az orosz gázügyben közvetlenül érintett Ausztria az unió soros elnöke.

A nyugati drágább, és nincs is

Ha mégis elhúzódik az orosz-ukrán konfliktus, egész Európanak gázellátási problémái lehetnek - mondta a miniszter. Ebben az esetben hazánknak is fel kell készülnie az ellátási nehézségekre, valamint arra, hogy a drágább, nyugat-európai gázból kell vásárolnia. A miniszter nem árulta el, mennyiért vásárolja a Mol jelenleg az orosz gázt, de azt mondta, olcsóbban, mint amennyiért a Gazprom most Ukrajnának adná (vagyis olcsóbban az ezer köbméterenkénti 230 dolláros árnál).

Európa behálózva - az orosz gáz útja

Az biztos, hogy ennél drágább lenne az a gáz, amit a nyugati piacokról kellene beszerezni. Nagyobb problémát jelent ennél, hogy egyelőre nincsenek sehol akkora tartalékkapacitások, amelyek lehetővé tennék az egész kontinensen a kieső orosz gáz pótlását. "Észak-Európában nincs fölös kapacitás, Norvégia már jelezte, hogy kitermelése teljes kapacitáson működik" - mondta Kóka János. A miniszter arra is kitért: a mostani helyzet is azt jelzi, a politikai elit rosszul teszi, hogy kizárólag a gáz fogyasztói árával foglalkozik, miközben nem szentel elegendő figyelmet az ellátás biztonságának.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.