Vilma
-7 °C
4 °C

Inflálódik a hálapénz

2005.02.16. 08:19
A hálapénz is lépést tart az inflációval, sőt le is előzi azt. Egy szülés 2000–2002-ben 35–45 ezer forintba került, 2003–2004-ben már ötven–hatvanezerbe.
„Ha nem akarod, hogy az orrsövényferdülésed kiigazításakor egy hetet kórházban kelljen tölteni, és nem töltene el megnyugvással az a gondolat, hogy az orrod külső megjelenése megváltozhat, válaszd (...) orvost. Vizsgálat tízezer, asszisztens ötezer, műtét 35 ezer" – a Napi Gazdaság egy dolgozójának személyes tapasztalata szerint még egy viszonylag egyszerű beavatkozásnál is külön meg kell fizetni a minőséget.

Lecsengett

A hálapénzes botrány egy éve lecsengett, megoldás azonban nem született. Kökény Mihály még egészségügyi miniszterként felkérte az APEH-et, hogy jobban ellenőrizze az orvosok adóbevallását. Az APEH munkáját nehezíti, hogy az adóbevallásban nincs külön hálapénz fejezet, az összegek több módon is megjelenhetnek a bevallásban, így az adóhatóság csak vagyongyarapodási vizsgálat segítségével tudja hatékonyan ellenőrizni az orvosokat – tájékoztatta a lapot az adóhivatal illetékese.

Az évente bevallott jövedelmet kellene összevetni a birtokolt vagyontárgyakkal, ami meglehetősen időigényes és költséges procedúra, nem is lehet hallani mostanában orvost érintő adócsalási botrányokról. A volt egészségügyi miniszter elmondta, hogy a társadalombiztosítási finanszírozásból nem futja az ellátási körülmények javítására: a hiányt az egészségpénztárak tudják kipótolni, de ez a rendszer még korántsem teljes Magyarországon. Véleménye szerint az egészségügy modernizációja, az önkéntes pénztárak széles körben való elterjedése jelenthet megoldást a hálapénzekre.

Tovább él

A hálapénz a tavalyi botrány ellenére tovább él, sőt, az összegek igencsak lépést tartanak az inflációval. Jelenleg átlagosan ötvenezer forintot fizetnek a betegek (vagy kell fizetniük) egy átlagos orvosi beavatkozásért. Az összegek általában 2-3 évente emelkednek, valamilyen nagyobb és kerek összeggel (10 vagy 5 ezer).

A halapenz.hu betiltása után létrejött a szülészorvosokat osztályozó ujhalapenz.dr.hu honlap, amelyet „országos szülészeti adatbázisként" is emlegetnek. Az oldal szerint egy szülés 2000–2002-ben 35–45 ezer forintba került, 2003–2004-ben már 50–60 ezerbe. Az „áremelkedés" a szülések esetében tehát hozzávetőlegesen 50 százalék az elmúlt négy évben – ez idő alatt „mindössze" 32 százalékos volt az infláció.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!