Mária
-7 °C
3 °C

Az EU-ban a 20 euróst, itthon az 1000 forintost hamisítják

2006.08.03. 16:32
A húszeurós a legkedveltebb címlet a hamisítók körében. 300 ezer hamis bankjegyet kellett kivonni a forgalomból az első félvben. Itthon nem ilyen pörgős a hamisítás, csak 5500 bankjegyet foglaltak le.

Noha az elmúlt év végéig a hamisítók körében az 50 eurós számított a legkedveltebb címletnek, az idén az első félévben leginkább a 20 eurós bankjegy lett népszerű - áll az Európai Központi Bank jelentésében. Összesen 300 ezer darab hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból az első félévben.

Több és több

A hamis 20 és 50 eurósok együttesen az összes forgalomban lévő hamis bankjegy 80 százalékát tették ki, a hamis 100 eurós címletek aránya 12 százalék. Az EKB által közölt idősorból kiolvasható az is, hogy míg 2003 első félévében 231 ezer hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, addig az azóta eltelt félévekben ez a szám 287-312 ezer darab közötti sávban ingadozik.

Az EKB adataiból kiderül: a 300 ezer darab hamis pénz a forgalomban lévő valódi bankjegyek számának (2006 első félévében átlagosan 10,1 milliárd) fokozatos növekedése mellett értékelendő. A forgalomból kivont hamis bankjegyek túlnyomó többségét (98 százalékát) az euróövezeten belül találták. A hamis bankjegyek alig több mint egy százaléka származik az euróövezeten kívüli EU-tagállamokból, a világ többi részéről pedig valamivel kevesebb mint egy százalék.

Nézd, tapintsd, mozgasd!

Az EKB és az euróövezet 12 nemzeti központi bankja ismételten felhívja a közvélemény figyelmét arra, legyen óvatos és győződjön meg a birtokába kerülő bankjegyek valódiságáról. Valamennyi hamis euróbankjegyet könnyen meg lehet különböztetni a valódiaktól az eurórendszer információs anyagaiban, valamint az EKB weboldalán, illetve az euró rendszer nemzeti központi bankjainak weboldalain ismertetett egyszerű, a "Tapintsuk meg - vegyük szemügyre - mozgassuk meg" mottóra alapuló próba segítségével. Ha egy bankjegy valódiságát illetően kételyei lennének, javasoljuk, hogy a gyanús bankjegyet hasonlítsa össze egy olyan példánnyal, amelyről tudja, hogy eredeti - fogalmaz közleményében az EKB.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2006 első felében 5565 forgalomból lefoglalt forinthamisítványt vizsgáltak. Az MNB féléves jelentésében közli, hogy a leggyakrabban hamisított címlet továbbra is az 1000 forintos, amely az összes hamisítvány 74 százaléka.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!