Judit
-2 °C
8 °C

Gazdaságpolitikai összhang a kormány és a jegybank között

2003.03.10. 13:07
László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond jegybankelnök a miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után egybehangzóan úgy nyilatkozott, folytatni kell a kormány és az MNB együttműködését a gazdaságpolitika céljainak teljesülése érdekében. A megbeszélésen egyetértés alakult ki abban, hogy a hatékony monetáris politika alapfeltétele a költségvetési hiány visszaszorítása. A kormánynak is kiemelt célja az infláció csökkentése.
A gazdaságpolitika aktuális kérdéseiről tartott megbeszélésen a miniszterelnöknél a pénzügyi és a gazdasági tárca vezetője, valamint a jegybank elnöke vett részt. László Csaba a megbeszélést követően elmondta, a pénzpiacok megnyugodtak, a monetáris politika tekintetében normalizálódott a helyzet. - Kialakult egy olyan egyensúlyi állapot, amely mindenképpen segíti, hogy hosszú távon az inflációs célok megvalósuljanak, és a gazdaság versenyképessége is fennmaradjon - tette hozzá László Csaba.

A pénzügyminiszter aláhúzta: a kormány tagjai a konzultáción megerősítették, hogy a 2003-ra meghatározott költségvetési és jövedelempolitika, valamint a költségvetési hiány idei jelentős csökkentése alapérték, és alapfeltétele a monetáris politika hatékony működésének.

Járai: a viták megfelelnek az európai normáknak

Járai Zsigmond szerint a kormány és az MNB között az elmúlt hónapokban kialakult viták megfelelnek az európai normáknak. Mint mondta, a kormánynak komplexebb céljai vannak, a jegybank pedig gyakorlatilag egycélú intézmény, célja az infláció leszorítása. - Nyilvánvalóan ebből konfliktusok származnak, de ezek a normális együttműködés keretein belül vannak - mondta a jegybankelnök.

Járai Zsigmond kiemelte: a megbeszélésen egyetértés alakult ki abban, hogy a kormánynak is kiemelt célja az alacsony infláció. - Azt szeretnénk, hogy az idei és a jövő év végére kitűzött alacsony inflációs célokat el tudjuk érni - mondta Járai.

A spekulációs időszak többletbevételt hozott

Járai Zsigmond kijelentette: lezárult az úgynevezett spekulációs korszak, ez a költségvetésnek terheket nem, inkább többletbevételt okozott.

László Csaba hangsúlyozta, nem keletkezett olyan költségvetési többletbevétel, amely bármilyen módon azonnal felhasználható lenne. Mint mondta, ez a nyereség az MNB eredményében jelentkezik majd, de ennek - a költségvetéssel való elszámolásainak specialitásai miatt - leghamarabb két év múlva lehet bármilyen hatása a magyar költségvetés helyzetére.

Nincs szó háborús költségvetésről

A pénzügyminiszter úgy látja, hogy a magyar költségvetést még egy ilyen konfliktushelyzet esetén sem kell háborús költségvetésnek nevezni. Véleménye szerint akkor kell végig gondolni, hogy szükség van-e bármilyen beavatkozásra, ha jelentősen megváltoznak a folyamatok.

A jegybank elnöke a februári költségvetési adatairól szólva elmondta: bízik abban, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány leszorítása mellett.

László Csaba hozzátette, a februári hiány elemzése alapján a bevételi oldalon az előirányzatok normálisan alakulnak, a kiadásoknál az idén január-februárban a tavalyihoz képest viszonylag keveset költött a költségvetés.

- Saját belső előrejelzésünk februárra magasabb államháztartási hiányt jelzett, mint ami megvalósult - jegyezte meg a pénzügyminiszter. László Csaba hozzátette: nem látja, hogy érdemben veszélybe került volna az idei költségvetés teljesíthetősége.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.