Judit
3 °C
6 °C

Visszaállnak a 13. havira

2005.11.29. 07:43
Az Alkotmánybíróság határozata miatt visszamenőéegesen is kifizetik a 13. havi fizetést azoknak, akik tavaly nem kapták meg, mert januárban már nem álltak munkaviszonyban. Két évig nulladik havi fizetésnek nevezték az illetményt.
A köztisztviselők és közalkalmazottak egységesen, 2006. január 16-án kapják meg az ismét 13. havi illetménynek nevezett juttatást. Az Alkotmánybíróság határozata miatt visszamenőleges rendezésre jogosultak egy része is ekkor számíthat elmaradt 13. havi bérére. A 2005. január elsején fizetés nélküli szabadságon, gyesen és gyeden lévők, valamint a 2005. január elsejét követően munkába lépők automatikusan megkapják az elmaradt 13. havi bért, azoknak viszont, akik munkaviszonyukat 2004. február elseje és december 31-e között szüntették meg, a jövő év március 31-ig kérelmezniük kell munkáltatójuknál elmaradt illetményük kifizetését.

A pénzügyi tárca még mindig nem tud pontos adatokat közölni arról, mibe kerül majd a visszamenőleges rendezés, a minisztérium sajtóosztálya annyit közölt, több tízezer főt érint az ügy, és annyiba kerül majd, mint amennyit a közszférában összesen a 13. havi juttatásra fordítanak, tehát néhány milliárd forintba.

László Csaba pénzügyminisztersége alatt 2003 végén egy törvénymódosítással a 13. havi illetményt 0. havira keresztelték, és a kifizetéseket ennek megfelelően egységesen januárra tolták. 2003 decemberében még az eredeti rendszer alapján kapták meg jussukat a közalkalmazottak, tavaly azonban már az új szabályozás szerint elmaradt a juttatás, abból idei 0. havi lett.

A 2005. január elsején 30 napon túli fizetés nélküli szabadságon, gyesen, gyeden lévők, illetve a 2004-ben elbocsátott vagy nyugdíjba vonult alkalmazottak, valamint a 2005. január elsejét követően munkaviszonyt létesítők nem kapták volna meg a nulladik havi fizetést. Számítások szerint a szabályozás mintegy 800 ezer közszolgálati jogviszonyban dolgozó embert érint és a 2003-as módosítással a kormány 160-180 milliárd forintot takarított volna meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.