Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Törvénysértő a Heineken Brau-vétele

2003.10.21. 08:53
A PSZÁF tegnap este nyilvánosságra hozott határozata szerint az Amstel Sörgyár Rt. törvénysértő módon szerzett befolyást a Brau Union Hungária Rt.-ben, ezért egymillió forint bírságot köteles fizetni. Az ajánlat kiegészítését is szükségesnek látták, erre öt napot adtak.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete határozatában egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte az Amstel Sörgyár Rt.-t, s megállapította, hogy a törvényi előírások megszegésével szerzett szeptember 5-én befolyást a Brau Union Hungária (BUH) Rt.-ben. A felügyelet szerint az ajánlattevő és a BUH közleményei ellenére a szerződés szerinti befolyás már az ajánlat napján létrejött, s jelenleg is fennáll.

A határozat felszólítja az Amstelt, hogy a befolyásszerzés tekintetében esedékes következő jogcselekménye végrehajtásakor körültekintően járjon el a jogszabályi rendelkezések alkalmazását illetően.

Lezárt vizsgálatok

A felügyelet ugyanakkor tegnapi keltezéssel egy másik határozatot is közzétett honlapján. Ebből kiderül, hogy lezárta a Brau-részvények esetleges tisztességtelen árfolyam-befolyásolásának ügyében indított vizsgálatot, s nem állapított meg ilyen jellegű ügyleteket. A határozat szerint az összes vizsgált ügylet az adott időszakban jogilag szükséges vagy gazdaságilag racionális ügyletnek bizonyult.

A tegnap este közzétett határozatok lezárják a felügyeleti vizsgálatokat, ugyanakkor még nem hagyják jóvá az Amstel vitatott ajánlatát. Ahhoz számos pontban kiegészítést, hiánypótlást, javítást rendel el. Ugyanakkor nem világos, hogy mi a felügyelet álláspontja a kínált ellenérték tekintetében.

A hiánypótlásokra öt napot kap az Amstel, s ezután dől el, mehet-e a befektetők szerint kifogásolható árfolyamon megtett nyilvános vételi ajánlat. A felügyeleti határozatok után nemcsak az tűnik biztosnak, hogy a Heineken-csoport megsértette a tőkepiaci törvényt a Brau vásárláskor, de az is, hogy kiszorításra ebben az akcióban már nem kerülhet sor.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.