Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Szolnokon bezár a Henkel-gyár

2006.02.09. 16:39
A Henkel-csoport 2001-ben kezdődött átszervezése mára a magyarországi gyártást is elérte. A szolnoki mosóporgyártást megszüntetik, így 124 ember állása került veszélybe. Bár a körösladányi Henkel-gyárba mindenkit átvennének, az az üzem 90 kilométerre van Szolnoktól. A héten ez a harmadik gyárbezárás, kedden a Flextronics, szerdán a Sanyo jelentett be leépítéseket.
Ezentúl csak szerb, lengyel és osztrák gyárakban készülnek a Henkel mosóporok, ugyanis június végéig megszüntetik a magyarországi mosóporgyártás - adta hírül csütörtöki közleményében az osztrák vegyipari cég. A szolnoki gyár bezárásának hírét megerősítette Deák Ferenc, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve: ez része a cégcsoport 2001 óta folyó világméretű átszervezési folyamatának.

Munkalehetőség cégen belül

A cégvezetés hamarosan megkezdi a tárgyalásokat a munkavállalói érdekképviselettel - mondta Deák. A Henkel a szolnoki gyár mind a 124 munkavállalójának felajánlotta, hogy továbbfoglalkoztatja őket a folyékony mosószereket előállító, Szolnoktól csaknem 90 kilométerre lévő körösladányi gyárban. Egyelőre még nem tudják, hányan fogadják el a felerészben szolnoki, felerészben a közeli településekről bejáró dolgozók közül ezt az ajánlatot.

A szolnoki gyárbezárásról még nincs pontos intézkedési terv - mondta Deák Ferenc. Legfeljebb június 30-ig termelnek, de ha korábban találnak olyan befektetők, aki megvásárolná az épületet - a gyártósort ugyanis külföldre szállítják -, akkor hamarabb leállhat a munka. Az esetleges elbocsátásokról egyeztetnek az önkormányzattal, de az is lehet, hogy az új befektetőnél is elhelyezkedhetnek a körösladányi ingázást nem vállaló dolgozók.

- A cégcsoport döntését csütörtökön tudta meg a Henkel magyarországi vezetősége, és az minket is megdöbbentette - mondta Deák. Az 1992-ben a TVK-tól megvásárolt szolnoki üzemet az elmúlt években többször fejlesztették, növelték a létszámot, és tavaly a gyár egyik legjobb üzleti évét zárták.

Napról napra gyárbezárás

Egy hét alatt a Henkel már a harmadik multi, amely leépíti magyarországi gyártását. Kedden a Flextronics jelentette be, hogy 950 embert elbocsát nyíregyházi gyárából a termelés szezonalitása miatt. Egy nappal később a Sanyo közölte, hogy litiumion-akkumulátor gyártását Dorogról Kínába telepíti át. Itt kétszáz munkás állása került veszélybe, de őket - a Henkelhez hasonlóan - megpróbálják cégen belül elhelyezni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.