Ágnes
-13 °C
0 °C

A hévíziek a leggazdagabb magyarok

2006.08.23. 13:19
Hévíz Magyarország legtehetősebb vidéki települése - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet vásárlóerő-tanulmányából. Az ország nyugat-keleti megosztottsága továbbra is fennáll: a megyék rangsorában Győr-Moson-Sopron vezet, és Szabolcs-Szatmár-Bereg a sereghajtó.

A GfK csoport idén ötödik alkalommal térképezte fel Magyarország megyéinek és településeinek vásárlóerejét. Az idei tanulmány újdonsága, hogy már a négy számjegyű postai irányítószám szerinti bontásban is elérhetők az adatok.

Az egy főre jutó vásárlóerő szempontjából Hévíz a vidék abszolút győztese (vásárlóerő-index: 146,9), amelynek előkelő pozícióját feltehetően a Balaton közelsége és termálvizei, illetve az erre épülő turisztikai vállalkozások együtt biztosítják. Két évvel ezelőtt Hévíz még második volt a vidéki települések rangsorában, bár indexe némileg nagyobb, 148,8 volt. Hévíz vásárlóereje az utóbbi néhány évben emelkedett számottevően, ugyanis 2002-ben még a 26. helyen állt a több mint 3000 települést magában foglaló listán. (Az indexnél az országos átlag jelenti a 100 százalékot.)


A hévízi tó

Óriási különbségek

2006 legmagasabb vásárlóerő indexű vidéki települései között második helyen Telki áll, 141,7-es indexszel. Ez a település két évvel ezelőtt negyedik volt a rangsorban, 2002-ben viszont 155,2-es értékkel a dobogó legfelső fokán állt. Telkit 2006-ban Balatonföldvár (138,2) és Tihany (134,9) követik az élbolyban.

A tanulmány megállapításai szerint Magyarországon a 2004-es időszakhoz képest jelentős változás nem történt. Az öt legkisebb egy főre jutó vásárlóerővel rendelkező település (sorban Kiscsécs, Csenyéte, Rakaca, Gilvánfa, Szakácsi) többsége esetében némi javulás érzékelhető, de az ő vásárlóerejük még így is csupán az országos átlag nem egészen harmadát teszi ki. E települések kivétel nélkül a dél-dunántúli Baranyában, illetve az ország legnagyobb gazdasági nehézségeivel küzdő megyéinek egyikében, Borsod-Abaúj-Zemplénben találhatók. Ez utóbbi egyébként a megyék rangsorában is a sereghajtók között áll, hiszen a 19-ből a 18. helyen szerepel, 82,9-es indexszel

Budapest az élen

Budapest egyébként vezet (index: 135,4), a megyék mindegyikét megelőzve. A főváros 2000 óta tíz ponttal növelte vásárlóerejét. Budapestet továbbra is a nyugati határvidéken elterülő Győr-Moson-Sopron (index: 108,7) követi, az utolsó helyen pedig a gazdaságilag depressziós Szabolcs-Szatmár-Bereg (index: 80,3) áll.

A 2000 óta eltelt hat évben a megyék közötti különbség kissé nőtt: Győr-Moson-Sopron tovább növelte előnyét a többiekkel szemben. Békésben csökkent leginkább ebben az időszakban az egy főre jutó vásárlóerő. Csökkenést tapasztaltak még Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy és Tolna esetében. A többi megye vásárlóereje a legfrissebb felmérés szerint nem változott számottevően.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!