Miklós
-7 °C
2 °C

A hiány meghaladja a kilencszázmilliárdot

2003.07.28. 08:22
Ebben az évben a költségvetési kiadások 1,9, a bevételek 1,4 százalékkal haladhatják meg az előirányzatot. A pénzügyminisztérium szerint az államháztartás hiánya idén 65 milliárd forinttal haladja meg a tervezettet. Ez tovább nőhet a novemberi nyugdíjemelés és az esetleg mégis idén kifizetendő 53. heti nyugdíj miatt.
Idén 904,3 milliárd forint lehet az államháztartás hiánya, ami a bruttó hazai termék (GDP) 4,8 százalékának felel meg. Ez a tárca honlapján közzétett, az államháztartás idei folyamatait bemutató adatokból derül ki.

Gyorsabban nő a bevétel, mint a kiadás

Ebben az évben a kiadások 1,9, a bevételek 1,4 százalékkal haladhatják meg a költségvetési előirányzatot. Még úgy is nagyobb mértékű újraelosztás valósul meg idén a tervezetthez képest, hogy a nominális bruttó hazai termék (GDP) meghaladja a 2003-as költségvetés készítésekor figyelembe vett értéket. A PM ugyanis a 18510 milliárd forinttal szemben már 18690 milliárddal számol.

Ez csak a GDP-deflátor növekedését jelentheti, ami az eco.hu szótára szerint a bruttó hazai termék reálérték-változásának kiszámításához használt, és különböző árindexek súlyozott átlagából képzett mutató. Ennek növekedése azért valószínűsíthető, mert a reálbővülés nemhogy a büdzsé készítésekor alapul vett 4,4 százalékot, de várhatóan még a mostanában hangoztatott 3,5 százalékot sem éri el.

Legalább egy százalékpontnyi GDP, vagyis 186 milliárd forint kiesését kell eltüntetnie a deflátornak ahhoz, hogy a magasabb nominális értéket kapjuk. Tavalyhoz képest a nominális GDP 11-11,5 százalékkal növekedik a PM-prognózis szerint, ebből 3-3,5 százalékot tesz ki a reálnövekmény. A várható éves átlagos fogyasztói árszínvonal-emelkedést eközben öt százalék körül várják a szakértők. A jövőre várható 20000-20250 milliárd forintos nominális GDP 8-8,5 százalékos növekedést jelent, ezen belül 3-3,5 százalékra kalkulálják a reálnövekményt.

A hiány 46 milliárddal nő

Ami az idei költségvetést illeti, a hiány 577 milliárd helyett 623 milliárd forint lesz. A tervezettnél hatmilliárd forinttal fordítanak többet az agrártámogatásokra, ötmilliárddal növekszik a fogyasztói árkiegészítés, 38 milliárddal a lakástámogatásokra költött összeg. Főként a kismamaper folyományaként 58 milliárddal nő a családi, szociális célú kiadás. A gyenge forint miatt növekvő adósságszolgálati teher 37 milliárdot vesz ki a büdzséből. A számítások során nem számoltak a tartalékok megcsapolásával.

A többi alrendszer közül az egészségbiztosításban a gyógyszerkassza 22 milliárdos túlcsordulását még fedezi a büdzsé, de a 9 milliárdos táppénzkiadási többlet fedezete nem látszik. Az alap deficitje a tervezett 277 milliárd forinttal szemben 310 milliárd lehet.

A nyugdíjemelés tovább növelheti a deficitet

A nyugdíjalap esetében a járandóságokra mindössze hétmilliárd forinttal nagyobb összeget szánnak a tervezethez képest. A novemberben esedékes újabb nyugdíjemelést ez nem fedezi, mint ahogy az egy hétre járó bónusz járandóság is több mint 30 milliárd forint kiadást jelent. A beszámoló egyébként ezzel csak jövőre számol, erről azonban még tart a politikai vita.

Az összegzés a helyi önkormányzatok esetében két-hárommilliárdos hiányt jelez. A központi költségvetés adósságállománya a GDP 55,4 százalékára rúghat idén. A PM szerint számításainak mindkét irányban van hibahatára, de az összes most látható kockázatot figyelembe veszi.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!