Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Kétmilliárd eurós hiányok

2003.08.11. 09:08
Júniusban 357 millió eurós hiánnyal zárt a külkereskedelmi mérleg, az első féléves deficit pedig 2 milliárd 353 millió eurót tett ki. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból az is kiderül, hogy az euróban számolt kivitel 1,9 csökkent a múlt év júniusához képest, a behozatal pedig 5,2 százalékkal nőtt.
A havi hiány csaknem 230 millió eurós romlást mutat éves összehasonlításban, a január és június közötti időszak pedig több mint egymilliárd eurós deficitnövekedést hozott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az elemzők előzetesen nagyjából ekkora külkereskedelmi hiánnyal számoltak, így nem módosították a hétfőn megjelenő, folyó fizetési hiányra vonatkozó előrejelzésüket sem. Az általános elemzői prognózis szerint az első nyári hónap 455 millió eurós folyó deficitet hozott.

A vártnál rosszabb eredmény

A hétfőn megjelent adatok azonban a vártnál rosszabb eredményt hoztak: az első gyorsjelentés szerint júniusban 567 millió eurós deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első félév kumulált hiánya pedig 2,313 milliárd eurót tett ki - jelentette a jegybank.

A forintban számolt mérleg szerint júniusban az export visszaesése lassabb, az import növekedése pedig gyorsabb volt, mint az előző hónapokban. Az euróalapú elszámolás ugyanakkor nem mutatja a forgalom növekedésének gyorsulását. Ez a különbség a forintsáv június eleji eltolásával, illetve az ebből következő jelentős, és eddig tartósnak bizonyuló forintgyengüléssel magyarázható.

Megugrott a gépkocsi-import

A KSH elemzése szerint a hiány megugrása a világgazdasági dekonjunktúrával magyarázható exportcsökkenésre, a fogyasztási célú import növekedésére, illetve az energiahordozók behozatalának átlagosan felüli emelkedésére vezethető vissza. Az első félévben a kivitelen belül a gépek és szállítóeszközök forgalma két százalékkal bővült, az rodagépek és gépi adatfeldolgozó berendezések exportja ugyanakkor a vezető vállalatok Magyarországról kivonulása miatt kilenc százalékkal visszaesett az előző évihez képest.

A statisztikai hivatal jelentése szerint az importforgalom az összes árufőcsoport esetében nőtt. Az energiahordozók tíz százalékos dinamikát mutattak, elsősorban a földgázbehozatal megugrása miatt. A személygépkocsi-importszámla az idei első hat hónap alatt csaknem negyven százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.