Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Ötszázmilliárdos hiány az államkasszában

2005.04.06. 17:10
A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a márciusi hiány kilencvenmilliárd, az első három hónap deficitje 485 milliárd forint volt, ami valamivel több a tervezettnél.
Az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya márciusban 91 milliárd forint volt, így az első három havi deficit 484,9 milliárd forintot tett ki, az éves előirányzat 47,4 százalékát - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán. A közlemény szerint a márciusi hiány alapvetően a prognózisnak megfelelően alakult, a GDP 0,4 százalékát tette ki. Korábban a PM - önkormányzatok nélkül - 78,6 milliárd forintos államháztartási hiányt prognosztizált márciusra és 472,6 milliárdot az első negyedévre. A központi költségvetés 5,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forintos többlettel zártak. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak hiánya 98,5 milliárd forint volt.

Hétvégi fizetésnapok

A központi költségvetés első negyedévi bevételei 12,8 milliárd forinttal meghaladták a prognosztizáltat. A főbb adóbevételek közül a társasági adó, az egyszerűsített vállalkozói adóból származó befizetések és a személyi jövedelemadó bevételek a várakozásoknak megfelelően alakultak. Az általános forgalmi adóból származó befizetések magasabbak lettek. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz a vártnál némileg kevesebb járulék és egészségügyi hozzájárulás érkezett.

A központi költségvetés első negyedévi kiadásai a várakozásoknál 23,5 milliárd forinttal lettek magasabbak, aminek fő oka, hogy áprilisban a fizetési napok a hétvégére estek, s ezért a bérkifizetéseket előfinanszírozni kellett. Növelte a költségvetési kiadásokat a fejezeteknél az előző évi maradványok felhasználása is, intézményi beruházásoknál időarányosnál magasabb kifizetések történtek. Az említett kiadási többletek nem növelik az éves összköltést, s így a hiányt sem, az éven belüli ütemezést érintik.

Februárban az államháztartás 195,6 milliárd forintos deficittel zárt, az első két hónap együttes hiánya 393,9 milliárd forintot tett ki. Egy évvel korábban, 2004-ben az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első három havi deficitje 434,7 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 33,9 százalékát tette ki.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.