Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

A hipermarketépítési láz bezárásokhoz vezethet

2003.10.30. 09:30
Az építési láz hajrájában szakértők szerint akár további 15-25 nagyáruház is nyílhat, ám a jövedelmezőség esetleges mérséklődése meg is ritkíthatja soraikat.
A több mint hét éve tartó hipermarket-nyitási láz lassan lecseng, a hálózatok végleges kialakításáig már csak két-két és fél év van hátra. A hajrában azonban a meglevő üzletek száma akár másfélszeresére is nőhet, szakértők szerint az sem kizárt, hogy 15-25 nagy alapterületű üzlet épül az eddig megnyitott 56 mellé. Annak ellenére vélik így, hogy az idén már csak hét hipermarkettel bővül a piac, szemben a tavalyi kilenccel.

Átalakíthatók

Aggasztó lehet, hogy a nagy alapterületű kereskedelmi üzleteket a minél gyorsabb megtérülés érdekében minimális költséggel, olcsó technológiával építik, így ha egy hipermarket jövedelmezősége csökken - például az erős verseny miatt -, akkor az nagy valószínűséggel meg is szűnik. A forgalmas csomópontok mellett így idővel "kísértetcsarnokok" tátonghatnak. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ettől nálunk semmiképpen sem kell tartani, mert a hipermarketek építése egyben ingatlanfejlesztés is, s ezek a csarnokok minimális ráfordítással átalakíthatók logisztikai létesítményekké.

Kisebbeket építenek

Az elemzők szerint a következő években a vásárlőerő továbbra is gyorsan nő. Ennek köszönhetően azonban nem csupán a hipermarketek növelhetik forgalmukat, hanem más élelmiszer-kereskedelmi csatornák is. Ezek az áruházláncok nem véletlenül igyekeznek "közelebb kerülni vásárlóikhoz" - a Tesco és az Auchan is közölte, hogy kész az átlagos szupermarketnél valamivel nagyobb, de a hipermarketnél jóval kisebb élelmiszerüzletek építésére. A Spar hipermarket-hálózata mellett erős szupermarketláncot működtet, és nemrég vásárolta meg az akár ebbe a kategóriába is sorolható Kaiser's-boltokat. Kisebb Cora-üzletek valószínűleg nem épülnek, hiszen a Cora közvetve kapcsolódik a Csemege-Match Rt. hálózatához.

A hálózatok térképe alapján elmondható, hogy a nagy alapterületű áruházak zömmel Budapesten és környékén épültek (21 üzletet húztak fel a fővárosban és agglomerációjában, s további 2-3 nyitása várható). A Tesco és az Interspar hálózata egyértelműen országos, míg a Cora és az Auchan két-két vidéki nagyvárosban van jelen a fővárosi agglomeráción kívül.

Félmillió négyzetméter

A hét éve tartó, több százmilliárd forintot felemésztő beruházási hullám végeredményeként a hipermarketek összes alapterülete jelenleg csaknem félmillió négyzetméter. Az ilyen áruházak 20 százalékkal részesednek a napi fogyasztási cikkek évi 2000 milliárd forintos piacából, a teljes kiskereskedelmi forgalomból pedig 17-18 százalékos részt szakítanak ki. Kozák Ákos, a GfK Hungária piackutató intézet ügyvezetője szerint ezek a boltok a vásárlóerő növekedésével néhány éven belül 25 százalékot szereznek meg az élelmiszer-piaci forgalomból, és a teljes kiskereskedelem 20 százalékát is ők bonyolítják majd le. Ez az európai átlagnak megfelelő arány lenne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!