Szabina
5 °C
11 °C

Most is taroltak a hipermarketek

2003.12.22. 09:38
Miközben a belterületi üzletekben nem volt nagy a tolongás aranyvasárnap, a városszéli hipermarketek, barkács- és szórakoztató elektronikai áruházak az idén is taroltak. A tapasztalatok szerint egyre többen használják ki az éjszakai nyitva tartást az ajándékok beszerzésére.
A megváltozott vásárlási szokásokra panaszkodtak aranyvasárnap néhány belvárosi üzletben. Egy Váci utcai boltban például azon keseregtek, hogy jó, ha naponta egy kabátot adnak el, amióta mindenki a város szélére jár vásárolni, s egy-két belterületi üzletközpontban sem volt tapasztalható a korábbról ismert aranyvasárnapi láz. Ilyen helyeken inkább hétköznap - munka előtt, alatt, után - nagy a látogatottság. A budaörsi megaáruházakhoz viszont annyian igyekeztek, hogy az autópálya-kijáratnál összetorlódtak az autók, és hasonló volt a helyzet a dunakeszi Auchan környékén is.

Már kiárusítanak

A vásárlókat az egyes cégek ugyanakkor különféle módon igyekeznek csalogatni. Így például rendhagyó módon fejeződik be a karácsonyi vásár az OBI áruházakban: már hétfőn megkezdődött a szezonális termékek év végi kiárusítása. Reiter László, a barkácshálózat vezetője lapunknak elmondta, külföldi mintára először vezetik be a kiárusítást, amely során a karácsonyi ünnephez kapcsolódó cikkeket, illetve azokat, amelyekből már szűk a választék, 20-50 százalékos árkedvezménnyel kínálják.

A szakember az aranyvasárnapi forgalomról elmondta, hogy az átlagosan 15-18 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, s a nyolc vidéki áruházban még ennél is nagyobb volt a növekedés. Ezt részben annak tulajdonítják, hogy a vásárlók egyre inkább kihasználják a 20 óráig meghosszabbított nyitva tartást. A hálózatban tegnap a legkelendőbbek a lakásfelszerelési cikkek, dekorációs anyagok és kellékek, kéziszerszámok és a fenyők voltak, amelyek közül az érdeklődés egyre nő a műfenyők és a gyökeres fák iránt.

Ponty és abroncs

A dunakeszi Auchan hipermarket igazgatója, Szikla Péter elmondta, hogy az ilyenkor szokásos módon a ponty, a déligyümölcsök, italok és például a gesztenyemassza áll a karácsonyi akció középpontjában, de keresettek a téli gumiabroncsok, a DVD-filmek, számítógépek és természetesen a játékok is. Érdekes, hogy ugyan még nem nagy számban kelnek el a kenyérsütő gépek, de forgalmuk egy év alatt megkétszereződött. Az Auchan áruházak november vége óta éjfélig tartanak nyitva, míg tavaly ilyenkor 23 órakor volt a záróra. Szikla Péter úgy látja, gazdaságilag megéri a hosszított üzem, s egyre többen vásárolnak be este nyolc után, ugyanakkor éjfél után nem lenne értelme a nyitva tartásnak. A forgalom növekedését azzal jellemezte az igazgató, hogy noha az év folyamán a közelben Baumax barkácsáruház és "egy másik hipermarket" is nyílt, az egy évvel ezelőttihez képest mind a vásárlók száma, mind a bevétel emelkedett.

Egyre többen vásárolnak éjjel

Az éjjel-nappal működő Tesco-láncnál is azt tapasztalják, hogy egyre többen használják ki az éjszakai órákat. Amíg általában a forgalom egytizede jut a 22-6 óra közti időszakra, addig ez az arány a közelmúltban 15 százalékra emelkedett. A Tesco áruházak a kis háztartási gépekkel, 99 forintos naranccsal, nagy menynyiségű ponttyal várták a vásárlókat az arany hétvégén, amelynek forgalma egy átlagos hétköznap négy-ötszöröse volt. Aranyvasárnap pedig egy évközi vasárnaphoz képest 70 százalékkal több blokkot adtak ki, s az árbevétel több mint 50 százalékkal volt magasabb. Danks Emese, a cég szóvivője kiemelte a kaposvári áruházat, amely 20 ezernél több vásárlást regisztrált egy nap alatt.

Ez volt a legjobb idei hétvégénk - foglalta össze a Media Markt Saturn Holding ügyvezető igazgatója, Maurer Andor, hozzáfűzve, hogy a tíz áruház éjfélig fogadta a vásárlókat. A Media Markt áruházakban november közepe óta folyamatosan bővülve másfélszeresére nőtt a forgalom, s leginkább a háztartási kisgépek, számítástechnikai berendezések, házimozirendszerek, valamint a digitális fényképezőgépek és tartozékaik kelendőek. Az előrejelzések szerint a hálózat decemberi árbevétele jóval meghaladja a 10 milliárd forintot.

A tavasszal nyílt Asia Center (AC) 410 üzletében naponta közel 40 ezren vásároltak a hét végén, ezüstvasárnap pedig 36 500 látogatója volt a háznak. A karácsonyi láz nagyjából november közepén kezdődött, s már akkor is volt napi negyvenezres látogatói létszám.

A bevásárlóközpont karácsonyra január 15-ig tartó porcelánkiállítást és -vásárt rendezett, amelyen a miniatűr csészéktől a 2,4 méter magas vázáig több ezer különféle termék kapható 300-500 000 forintos áron - mondta Soós Eszter, az AC marketingvezetője, hozzáfűzve: az új jogszabályi környezet lehetővé teszi a pirotechnikai termékek értékesítését a szilveszter előtti néhány napban. Az AC előtti szabad területen bemutatóval egybekötött vásár lesz, amelyet egy erre szóló engedéllyel rendelkező bérlő tart.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.