Auguszta
5 °C
22 °C

Drágulnak egyes hitelek

2003.12.09. 10:10
Kapcsolódó cikkek (1)
A bankok többsége már reagált a jegybanki alapkamat szintjének növekedésére: a hitelintézetek sorban jelentik be betéti akcióikat, de érezhetően - több száz bázisponttal - drágultak egyes hitelkonstrukciók is. A támogatott lakáshitelek kamatain csak egy-két hitelintézet változtatott.
A jegybank háromszáz bázispontos kamatlépése óta eltelt bő egy hétben majdnem minden hitelintézet növelte egyes betéti és hitelkamatait egyaránt. A bankok elsősorban a lekötött lakossági és vállalati betétek kamatain emeltek, de általában drágultak a szabad felhasználású hiteltermékek és a folyószámlakölcsönök is.

Betétakciók

A bankok egy része lakossági betétakcióval reagált a piaci fejleményekre, ami a lekötött betéteknél esetenként tíz százalék fölötti éves hozamot eredményez. Az OTP Bank december 20-tól új, fix kamatozású, kizárólag két hónapra leköthető folyószámlabetét-konstrukciót vezet be. A termék sávosan eltérő kamatozású: 2,5 millió forint feletti összegnél 11,5 százalékot térít a legnagyobb hazai bank. Az Erste december 31-ig tartó akciót hirdetett meg a múlt héten: az egyhavi betétek éves kamatai összeghatártól függően 7,9 és 11,85 százalék között változnak. A Raiffeisennél december 12-ig tart az akció: egy és három hónapos lekötésre 2,70, hat és 12 hónapos lekötésre pedig két százalékpontos kamatprémiumot kínál a hitelintézet.

A lakáshitel alig változott

A hiteltermékek egy részénél szintén komoly mértékű kamatemeléssel kell számolniuk az ügyfeleknek. Az OTP tájékoztatása szerint az árazásért felelős testület december 20-i hatállyal három százalékponttal felfelé módosította a lakossági folyószámlahitelek és a szabad felhasználású jelzálogkölcsönök kamatát, ám nem változnak az áruhitelek és a hitelkártya jelenleg érvényes kamatmértékei. A bankok többsége nem minden hiteltermék árát emelte, ám ahol történt változtatás, ott jellemzően 2-3 százalékpontos emelést jelentett.

A támogatott lakáshitelek kondíciói is változtak egy-két banknál, de - az előírt kamatplafon miatt - az emelés mértéke meg sem közelíti a piaci termékeknél szokásos szintet. A CIB például 3,49 százalékról 3,99-ra emelte az Új Otthon hitel kamatát, a Konzumbank kiegészítő kamattámogatásos kölcsönéért pedig 3,45 százalékot kérnek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!