Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Rosszul járnak a devizaalapú hitelek tulajdonosai

2003.06.05. 14:54
A devizaalapú hitelt felvevők a következő havi törlesztőrészletnél szembesülnek majd a forint hirtelen esésével, bár a kellemetlen meglepetés kisebb lehet, ha addig felfelé korrigál a hazai fizetőeszköz.
A Merkantil Bank vezérigazgatója szerint az ügyfelek számára az euró drágulása nem jelent katasztrofális pluszterheket. A devizaalapú hitelek elszámolásában az árfolyam nyilvántartása naponta változik, ám az ilyen típusú kölcsönt felvevők először csak a következő havi törlesztőrészlet esedékességekor "találkoznak" a forintesés hatásával - mondta el a NAPI Online kérdésére Kolossváry Ádám, a bank vezérigazgatója.

Attól függ, mikor kötötte

A banknál még folynak a számítások arra vonatkozóan, hogy az ügyfelek számára az árfolyamsáv eltolását követő euródrágulás mekkora költségnövekedést okoz. A törlesztőrészlet változása attól is függ, hogy ki mikor kötötte meg hitelszerződését, azaz például a tavaly decemberben, 235-236-os euróárfolyamon szerződő fél rosszabul járhat, mint az, aki például csak az elmúlt napokban vett fel euróalapú kölcsönt.

Forinthitel kellene

Kolossváry szerint egyébként az lenne a normális állapot, ha a magyar ügyfelek a nagyértékű fogyasztási eszköz beszerzésére forintban vennék fel a hitelt, nem pedig devizában. A helyzet már javulóban van, a Merkantil Banknál tavaly a hitelek 70 százaléka volt deviza-, s csak 30 százalék forintaalapú, az idei év első hónapjában 60-40 százalékra módosult az arány. A bank vezérigazgatója úgy véli, hogy mostani fejlemények további kedvező változást hozhatnak, hiszen az eddigi forinterősödés után ez volt az első komoly figyelmeztetés, ami a devizaalapú hitelek magasabb kockázatát teszi kézzelfoghatóvá. (Megfigyelők szerint a Magyarországon devizaalapú hitelt felvevők valószínűleg nemigen törődtek az árfolyamkockázat lehetőségével, vagy ha igen, az ígéretes kamatszint feledtette azt.)

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.