Auguszta
4 °C
22 °C

Folytatódik a banki kamatemelés

2003.06.25. 09:12
A jegybank egymást követő két kamatemelése - amely csaknem másfélszeresére emelte az irányadó kamatlábat - mozgásba hozta a kereskedelmi bankokat is. A pénzintézetek a betétkamatok emelését már a múlt héten bejelentették. Ha "csendesebben" is, de hitelek kamatszintjét ugyancsak növelik.
A várakozásoknak megfelelően a második, kétszáz bázispontos jegybanki kamatemelés a betétoldali kamatváltozások után néhány nappal elindította a hitelkamat-emelési hullámot is. A legtöbb pénzintézet már döntött arról, hogy a kölcsönöket az eddiginál magasabb kamatokkal adja. Igaz, erről a pénzintézetek korántsem számolnak be színes hirdetésekben.

Fél-két százalékponttal drágul a kölcsön

Az Inter-Európa Bank egyelőre még csak a legjobb vállalati adósainak járó prime rate-kamatszint emeléséről döntött, ám a 13,5 százalékról 15,5 százalékra emelkedő alapkamat-változását a tapasztalatok szerint a bank összes hitelkonstrukciója - így a lakosságiak is - előbb-utóbb részben vagy egészben követni fogja.

Konkrétabban érzik viszont a kamatlépést az Általános Értékforgalmi Bank lakossági ügyfelei. Hétfőtől a bank betétfedezet mellett kínált hitelei száz bázisponttal, 12-12,25 százalékra drágultak.

Eldőlt, hogy egységesen ötven bázisponttal drágítja lakossági hiteltermékeinek kamatát július 1-jétől a Magyar Külkereskedelmi Bank is. A pénzintézettől jövő hét keddtől folyószámlahitelt 19,25, betétfedezetű hitelt 12,75, lombardhitelt 13,25 százalékos kamaton lehet igényelni. A forint-magánhitelekhez az új kamatlábak szerint 1 évre 14,25 százalékos, 5 évre 13,5 százalékos kamatszinten lehet hozzájutni.

Negyedévre éri meg betétet elhelyezni

Természetesen tovább tartanak a betétkamat-emelések is. Az ÁÉB például hozambetét-konstrukciói esetében határozott 50-175 bázispontos kamatemelésről. A változó hozambetét három hónapos lekötésre kilenc százalékos kamatot kínál, vagyis a bank is beszállt a rövid távú megtakarításokért folyó versenybe.

A Citibank is legjobban a három hónapos lekötésre kínált kamatait emelte meg, a két százalékpontos emelés után 6,40-7,45 százalékos ez esetben az éves kamat. A hathónapos betétekre 150, az éves lekötésekre 100 bázisponttal fizet többet a Citibank.

A Dresdner Bankban a három hónapos betétek kamatszintje 140 bázispontos emelés után 6,2 százalékra csúszott fel. Ennél hosszabb futamidőre 100-110 bázisponttal nőtt az ajánlat.

Az MKB-ban a lekötött betétek után fizetendő kamat a kétszeres jegybanki kamatemelés után most először emelkedett, a pénzintézet a lakosság számára a korábbiaknál 1-1,25 százalékponttal magasabb kamatot kínál.

A piac szempontjából meghatározó jelentőséggel bír, hogy miként módosít kamatain az OTP Bank. A legnagyobb lakossági bank keddi eszköz-forrás bizottsági ülésén hozott döntésekről szerdán várható közlemény.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.