Árpád
-1 °C
9 °C

Nem lesz lakáshitel félpénzen?

2003.03.07. 11:12
Számos hír kering arról, hogy a kormány mely területeken módosítaná a jelzáloghitelekhez igénybe vehető kedvezményeket. Ezek egyik sarkalatos pontja az adójóváírás.
Jelenleg az évente fizetett tőke- és kamattörlesztés együttes összegének - tehát a teljes éves befizetésnek - 40 százaléka, de maximum 240 ezer forint igényelhető vissza. A Napi Gazdaság számításai szerint akik húsz éven át egy 7 millió forint összegű, használt lakásra felvett kölcsön után havonta 52 ezer forint törlesztést fizetnek, azok a futamidő alatt 12,48 millió forintot fizetnek vissza. Ha azonban a hitelfelvevő - 20 éven át - érvényesíti az adójóváírást a jelenlegi szabályok alapján, akkor a hiteléből az állam 4,8 millió forintot visszatérít, azaz a 7 millió forintos hitel után az adós csak 7,68 millió forintot fizet vissza.

Az új lakásra felvett ugyanekkora hitel esetében a 20 év alatt befizetett 9,36 millió forintból lejön az adójóváírás 3,74 millió forintja, így a 7 milliós hitelből az adós valójában csak 5,62 millió forintot fizet be.

Nyerészkedők és jóhiszemű hitelfelvevők

Megfigyelők szerint a jelenlegi támogatási rendszer ebben a formában szociálisan gondoskodó, ennek hibás módosítása nemcsak a nyerészkedőket, hanem a többségben lévő jóhiszemű hitelfelvevőket is előnytelen helyzetbe hozná, akik a magas adójóváírás tudatában döntöttek a hosszú távú eladósodásról. Nyugat-Európában vannak ilyen támogatási rendszerek, ahol - hasonlóan a mai magyar gyakorlathoz - a tőke- és a kamatfizetésre együtt érvényes az adójóváírás, egyes helyeken azonban csak a kamatfizetésre vehető igénybe az adókedvezmény.

A Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) csütörtökön döntött az új sorozatú jelzáloglevél-kibocsátásról, aminek kamatát - az előző sorozattal azonosan - 7,75 százalékban határozták meg. Márciusban 6 százalékról 5,75 százalékra csökkent az ötéves, használt lakásra felvehető hitelek kamata és kezelési költsége, de mert ezúttal a jelzáloglevelek kamata nem változott, ezért az öt évig változatlan kamatozású új lakáshitelek kamata sem esik lejjebb, legalábbis egyelőre. Az FHB a 2002. március 11-én kibocsátott, egyéves kamatperiódusú jelzáloglevelek kamatát a most esedékes kamatfordulón 7,2 százalékban állapította meg - olvasható a BÉT honlapján.

A Napi Gazdaság érdeklődésére Siklós Jenő, a bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az egy évig változatlan kamatozású hitelek kamatlába tavaly márciusban még 5,9 százalék volt, s ez idén 5,75 százalékra módosul (amihez még 1,5 százalék kezelési költség járul). A tavaly felvett hitelek így ugyan olcsóbbak lettek, de még mindig drágábbak maradtak, mint az öt évig változatlan kamatozású, tavaly márciusban felvett kölcsönök, amelyek kamatlába 4,5 százalék.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!