Árpád
-2 °C
9 °C

Tovább szigorítják a lakáshitel támogatását?

2003.12.09. 08:47
Kapcsolódó cikkek (1)
A rejtett vagy kevésbé rejtett költségvetési szigorítások a lakáshitelezési rendszer átalakítását is magukban foglalhatják. A szisztéma módosítására több lehetőség is van.
"A kormány szándéka, hogy az a fajta lakossági eladósodás, amely az elmúlt időszakban bekövetkezett, ne folytatódjon. Az ezzel kapcsolatos intézkedéseket megtesszük" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök az MTV-nek adott vasárnapi interjújában. A kormányfő kijelentése szakértők szerint egyértelműen a lakáshitelezési támogatások megkurtítására utalhat. Ezt indokolhatná egyébként a monetáris tanács kamatemeléskor kiadott közleményének egyik pontja is, amely a háztartási megtakarítások alakulása miatti aggodalmat fejezi ki.

Nem kommentálnak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatait áttekintve egyértelműen látszik, hogy a megtakarítási hajlandóság erőteljes csökkenéséhez az ingatlanhitel-felvételi kedv robbanásszerű növekedése vezetett. A lakáshitelboom oka pedig jól kimutathatóan az állami támogatások növelése, de élénkítően hatottak a szigorításokkal kapcsolatban felröppent hírek és persze a nyári korlátozás is (az akkor befogadott hitelkérelmek alapján kötött szerződésekből bankárok szerint még az előző hónapra is bőven jutottak). A lakáshitelezési rendszer esetleges módosításait sem a Pénzügyminisztérium, sem a Miniszterelnöki Hivatal, sem a lakásügyi kormánybiztos nem kívánta kommentálni.

Több verzió

A szisztéma átalakítására mindenesetre több lehetőség is van. A kormány tovább csökkentheti a támogatott kölcsönök felső határát, rövidítheti a támogatási időt, de akár el is törölheti a jelenleg érvényes kamatplafont, vagy a használt lakások kerülhetnének ki a körből. Piaci elemzők szerint azonban a költségvetés nem sokat nyerhetne a rendeletmódosítással. A jövő évi jelzáloghitelek állami kamattámogatása ugyanis nem a 2004-ben várható 500 milliós hitelkiáramlás eredménye (ez a számítások szerint 17 milliárd forinttal terhelné meg a büdzsét), hanem több mint 80 százalékban az idén és a korábbi években kötött szerződésekhez kapcsolódik. Persze ebben az esetben is kedvező lehetne a megtakarítási kedv visszatérése (a finanszírozás külföldi kitettsége csökkenhetne); a másik oldalról nézve viszont a magyar lakossági eladósodottság még így is igen alacsony, a használt lakásokra felvehető lakáshitel állami támogatásának eltörlése pedig erőteljesen megrázná az ingatlanpiacot. Szakértők azt is hangsúlyozzák, ha egyszer leáll a jelzálog-hitelezési rendszer, annak újraindítása akár két évbe is beletelhet.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.