Judit
-2 °C
8 °C

Magasabb kamattal vehető fel a lakáshitel

2003.12.10. 08:27
Kapcsolódó cikkek (1)
A kormány a jelzáloghitelek jelenlegi kamatplafonjának megemelésére készül - tudta meg a Napi Gazdaság. A tervek közül a napilap információja szerint kikerült az a verzió, amely a használt lakások esetében minden kedvezményt megvont volna.
A jelenlegi elképzelések szerint a támogatott ingatlanhitelek terhe a most érvényes 5-6 százalék helyett vélhetően 8-9 százalékra nőhet majd. A kamatnövekményt a forrásoldal állami támogatásának megnyirbálása indokolhatja. Az ügyfélkamatok ennek megfelelően a jövőben a bankok forrásköltségéhez igazodhatnának, vagyis a monetáris szigor enyhülése itt is kedvezőbb feltételeket hozna.

Nem visszamenőleges

A módosítás ugyan nem lesz visszamenőleges, de a változó kamatozásra eddig felvett hitelek átárazódását a rendeletmódosítás már érinti. Azok persze nyugodtak lehetnek, akik kölcsönüket ötéves kamatperiódus választásával vették fel. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból egyébként úgy tűnik, hogy az idei lakáshitel-szerződések közel 40 százalékát egyéves kamatperiódusra kötötték.

A várható változtatások is jól mutatják, hogy a kormány a nyár közepi rendeletmódosítást jócskán elhibázta, abban ugyanis az állami támogatásnak semmi módon nem szabott gátat, s nem készült fel arra, hogy a bankok újabb és újabb megoldásokkal optimalizálják majd az állami támogatás lehívását. A bevallottan a lakáshitel-felvételi kedv lehűtését célzó intézkedések nyomán - ha azok nem lépnek gyorsan hatályba - ráadásul ismét fellángolhat a már lelohadni látszó eladósodási kedv.

Kevesebb hitelfelvevő

Az utóbbi három hónapban ugyanis havi tíz százalékkal csökkent a hitelkiáramlás - tájékoztatták lapunkat az FHB-ben. Az OTP-csoportnál ennél is látványosabb volt a mérséklődés: szeptemberben még 52 milliárd forint kölcsönt folyósítottak, ez az összeg októberben már csak 34 milliárd, novemberben pedig 30,2 milliárd forint volt. Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese szerint ez lehet az az egyensúlyi állapot, amit már korábban jeleztek. Az év első kilenc hónapjának magas adatait az előrehozott hitelfelvételek indokolták.

A szeptemberi adatokban jelent meg a június 16-a (a nyári rendeletmódosítás időpontja) előtt beadott kérelmek engedélyezése - figyelmeztet a bankár. A decemberi adatok már nem sokkal maradnak el a novemberitől, a heti engedélyezés jelenleg nyolcmilliárd körül alakul az OTP Bankcsoportnál. Mintegy negyven százalékkal, a nyári, heti 1400 darabos csúcsértékről heti 800-900 darabra szelídült a hetente végzett ingatlan-értékbecslések száma - mondta a napilapnak az FHB illetékese. Ezen belül egyenlő mértékben csökkent a használt és az új lakásra kért hitelek száma. Ez az előre mutató index jól jelzi, hogy a jövőben is a jelenlegihez hasonlóan alacsony szintű hitelkiáramlásra lehet számítani, amit tovább mérsékel a szezonális hatás. Mire a mai hiteligényekből tényleges hitelfolyósítás lesz, addigra már februárt írunk.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.