Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Mától működik a lakásügyi hivatal

2003.09.01. 15:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal szeptember 1-jén kezdi meg működését a belügyminiszter irányítása alatt. Fő feladata a szakterület egészét felölelő egységes szakmai irányítás.
Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal szeptember 1-jén kezdi meg működését a belügyminiszter irányítása alatt, az intézmény vezetője Fegyverneky Sándor volt XIII. kerületi építész lesz. A kormány augusztus 13-i ülésén döntött arról, hogy létrehozza az építésügyi hivatalt, amelynek fő feladata a szakterület egészét felölelő egységes szakmai irányítás, a felügyelet és az ellenőrzés megszervezése, az építészeti kultúra megőrzése és fejlesztése, valamint az ágazat gazdaságélénkítő szerepének érvényesítése lesz.

A belügyminszter irányítása alatt

A hivatal a belügyminiszter felügyelete és irányítása alatt működik, de önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező országos hatáskörű, központi költségvetési szerv. Lamperth Mónika belügyminiszter korábban elmondta: azt is várja az új hivataltól, hogy érvényesítse az építésügy gazdaságélénkítő szerepét, erősítse az építészet kultúrateremtő és -hordozó jellegét.

A hivatal teendői közé tartozik e célokhoz rendelt EU-források fogadása, és a hazai lakásépítési támogatásokkal együtt történő elosztása.

Tájékoztatása szerint az ország lakásállományának megújítása érdekében, az építési folyamat sajátosságai, valamint az épített környezet mint a nemzeti kultúra sajátos hordozójának védelme, színvonalának fejlesztése céljából szükséges a szakmai, hatósági szervezet létrehozása.

Hosszútávú koncepciók készítése

A hivatal kötelessége lesz a nemzeti lakásprogram végrehajtására a rövid-, közép- és hosszút távú fejlesztési irányok meghatározása, az építésüggyel összefüggő irányelvek, célkitűzések hosszú távú koncepciójának elkészítése, a lakás- és építésügyhöz kapcsolódó jogszabályok előkészítése.

Lamperth Mónika korábbi tájékoztatása szerint az országos hivatal működteti majd a Széchenyi-tervhez kapcsolódó lakáspályázati rendszereket - bérlakásépítés, panelfelújítás - és fejleszti a lakáshoz jutást támogató rendszereket, például a lakbér-támogatásit. Szükségesnek tartja továbbá, hogy a hivatal továbbfejlessze az építészeti és mérnöki tervezés és szakértés feltételrendszerét és alakítsa ki a település- és területrendezés szakmai feltételeit.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.