Ágnes
-13 °C
0 °C

Nyolcvan százalékkal kisebb energiafogyasztás a lakásokban

2006.03.14. 08:11
Kapcsolódó cikkek (1)
A közelmúltban fejeződtek be a dunaújvárosi Solanova kutatási projektépület felújítási munkálatai, jelenleg a kutatási eredményekre várnak a szakértők. A kutatás célja, hogy egy demonstrációs panelépületen bebizonyítsák a részt vevő egyetemek és cégek, hogyan lehet olyan szuperhatékony energetikai felújítást végezni az ingatlanokon, amely amellett, hogy jelentősen megnöveli a lakások fizikai, erkölcsi értékét, a benne lakók komfortérzetét és elégedettségét, egyben töredékére csökkenti a fenntartási költségeket is.

A Budapesti Műszaki Egyetem szakemberei szerint egy ilyen ingatlan éves energiafelhasználása négyzetméterenként 180-280 kilowattóra, amelyet a projekt végére 80 százalékkal, 15-50 kilowattóra közé szorítanának le. Ezen értékeket rendkívül vastag hőszigeteléssel, speciális hőszigetelő, légtömör ablakok beépítésével, hővisszanyerős, kiegyenlített szellőzés kialakításával és hatékony szabályozással kívánják elérni. A használati melegvízellátást, valamint a fűtési energia egy részét a tetőre és a homlokzatra szerelt napkollektorokkal oldják meg. Maga a kutatási program persze nem csupán a felújításról szól.

Alternatív megoldások

Célja főként az, hogy energetikailag, ökológiailag és gazdaságilag optimális műszaki megoldásokat keressenek a szakértők, valamint olyan ajánlásokat dolgozzanak ki a jövőbeli támogatási rendszerekre, amelyek orvosolhatják a speciális magyar tulajdonviszonyokból eredő finanszírozási problémákat. Ilyen energiahatékonysági szintű épületre ugyan már számos példa létezik, de ezek a családi házak és kis társasházak kategóriájába esnek.

A németországi partnerek építették fel Kasselben az első új építésű, többlakásos passzív épületet, viszont a felújítás kategóriában a Solanova-épület lenne az első többlakásos épületet érintő projekt. A kutatási és demonstrációs fázis költségeit teljes egészében az Európai Unió állja. A felújításba 56,3 millió forintot az EU, 59,5 millió forintot a környezetvédelmi tárca, 30 millió forintot a helyi önkormányzat, 40 millió forintot a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft., 12,5 millió forintot a lakók adtak. Így a teljes felújítás valamivel kevesebb, mint 200 millió forintba kerül.

Az iparosított technológiával készült épületek felújítása összességében komplex, műszaki, gazdasági és szociális feladat, amelyet megfelelő körültekintéssel kell megtervezni és végrehajtani - közölték a Napi Gazdasággal a BME-n. A szakmailag megalapozatlan, részleges felújítások komoly károkat okozhatnak: ilyen például a hibásan felújított épületekben a penészképződés. Mivel a panelprobléma számos európai országot érint, az Európai Unió kiemelten kezeli azt.

Nő az igény a hőkamerás szolgáltatások iránt

A még a nyugat-európai országokban sem általános energiakártya nálunk legfeljebb három év múlva jelenhet meg hivatalosan, de az értelmezési problémák már általánossá váltak. A Feba Kft. ügyvezetője, Molnár Gyula szerint sokan összekeverik például az energiakártyát a hőkamerás képekkel. A két fogalom pedig annyira különbözik, hogy a kártyához nem is kell mellékelni ilyen felvételeket. Ennek legfőbb oka, hogy az ilyen mérések csak speciális időjárási körülmények között végezhetőek, ezért például nyáron nem is lehetne a kártyát kiadni. Az energiakártya egy elméleti mutatószám, a beépített anyagok energetikai tulajdonságait mutatja. A hőkamera azonban a tervezési, kivitelezési szakszerűtlenségekről és az anyaghibákról ad felvilágosítást, és ezek megoldását segíti - hangsúlyozta Molnár. Egyre többen veszik igénybe azonban ma már a termográfiai szolgáltatásokat.

Legtöbbször azonban csak akkor, ha valamilyen problémát észlelnek, vizesedik, penészedik a fal, magas a fűtési költség. Nő azok száma, akik felújításkor kérnek hőkamerás vizsgálatot, mert az így kapott információk alapján meg lehet határozni, hogy pontosan hol is szökik ki a meleg, így csak ezeken a részeken kell az átalakításokat elvégeztetni, ami akár 50-60 százalékos megtakarítást is jelenthet. Lakás vásárlásakor viszont csak elvétve kérnek ilyen vizsgálatot, pedig már a vásárlás előtt megbecsülhető lenne a felújítás költsége, illetve a fűtési kiadások nagysága.

Sok a kókler

A növekvő igényt a vállalkozások is megpróbálják kihasználni, de kevés a valóban minőségi szolgáltatást nyújtó cég. Sokan megfelelő szakmai tudás és berendezés nélkül vágnak bele a nagy haszonnal kecsegtető üzletbe, aminek természetesen az ügyfelek látják kárát, szakmai berkekben számos rémtörténet kering arról, hogy milyen hibákat követnek el a hozzá nem értők. Sokan hiszik azt, hogy a hőkamerás mérés egyszerű fényképezés, pedig komoly műszaki mérést jelent, ami komoly elméleti és gyakorlati tudást igényel. A mérésnek és kiértékelésének szigorú szabályai vannak, mert csak így kapható használható eredmény. Komoly gazdasági károk származtak abból, hogy senki sem ellenőrzi a szakmában tevékenykedő cégeket, a termográfusoknak nincs államilag elismert képzésük sem - állítja Ráhne Erik hőkamera-forgalmazó, a PIM Professzionális Ipari Méréstechnika Kft. ügyvezetője.

Ez annak ellenére igaz, hogy a forgalmazó cégek szerveznek saját termékük használatát bemutató képzést. Szeretnék elérni, hogy vegyék fel az OKJ képzési jegyzékébe, és csak olyan cég végezhesse ezt a tevékenységet, amelynek szakemberei rendelkeznek a megfelelő szakképesítéssel. A magyar piac természetesen árérzékeny, inkább választják a néhány ezer forinttal olcsóbban dolgozó céget, még ha nem is kapjá meg ugyanazt a minőségű szolgáltatást - véli több megkérdezett szakember is. Később persze viselhetik ennek következményét, mert egy újabb mérést is ki kell fizetniük.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.