Natália
-3 °C
8 °C

Magyar szállodák a horvát tengerparton

2003.05.27. 12:54
A Danubius elmúlt évekbeli cseh, szlovák és román szállodavásárlásai után újabb magyar befektetőcsoport tűnt fel a külföldi szállodapiacon. A horvátországi Dalmát-tengerparton tavaly és idén is több szállodát vásároltak a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Dalmácia Holiday Kft. érdekeltségei. Most csaknem egymilliárd forintot adtak három kétcsillagos szállodáért. Az erdélyi Szovátán hamarosan véget ér a Danubius szálloda-felújítása, a hotel várhatóan júliusban nyitja meg kapuit.
A tavalyi primosteni szálloda- és tribunji kikötővásárlása után újabb hoteleket vett a Dalmát-tengerparton a magyar tulajdonban lévő Dalmácia Holiday Kft. egyik érdekeltsége. A két magyar magánszemély, Kerekes László és Vitézy Tamás birtokában lévő, hárommillió forintos alaptőkéjű vállalkozás tulajdonában levő Aquamarine Horvát Kft. az MTI jelentése szerint a közép-dalmáciai Hvar szigetén lévő jelsai szállodákat szerezte meg.

A közelben nudistatelep működik

A horvát állami privatizálási alap igazgatóbizottsága úgy döntött, hogy 28 millió kunáért, vagyis nagyjából 925 millió forintért veheti meg a magyar cég a keskeny Hvar-sziget közepén lévő Jelsa városának 3 szállodáját. Ez a kisváros mintegy két kilométerre fekszik a nudistatelepéről ismert Vrboska üdülőfalutól. A kiindulási vételár ennél alig kevesebb, 25,8 millió kuna volt. A település légvonalban mintegy ötven kilométerre délre fekszik Splittől, ez a magyar cégcsoport legdélibb szerzeménye.

A magyar cég a jelenleg összesen 1258 ágyas 3 két csillagos jelsai szálloda és egy apartman-telep részvényeinek 81,41 százalékához jut hozzá a 28 millió kuna fejében. Emellett vállalja a mintegy 30 millió kunára becsült horvát állami jótállást és négy év alatt 66 millió kunát, vagyis megközelítőleg 2,18 milliárd forintot fektet be a megvásárolt létesítményekbe.

Idén egy jachkikötőt nyitnak meg

A szintén a Dalmácia Holiday Kft. tulajdonában levő Danuvius Marina Horvát Kft. tavaly nyáron már bevásárolt a dalmát tengerparton; igaz, annak a szárazföldi részén. Egy kétezer lakosú, Sibenik közelében fekvő halászfaluban, Tribunjban elnyerte a jachtkikötő területének koncesszióját, a kikötőépítés és üzemeltetés jogát.

A tulajdonosok akkor úgy nyilatkoztak, hogy nemcsak az európai normáknak megfelelő kikötőt létesítenek, hanem egy magyar éttermet is megnyitnak. Ezt a kikötőt, amelynek kialakítására előzetesen ötmillió eurót szántak előreláthatólag június 14-én nyitják meg. Ugyancsak tavaly vásároltak szállodákat a Split és Sibenik közötti, Tribunjhoz hasonlóan közvetlenül a tengerparton fekvő Primostenben.

Júliusban nyílik a Danubius szovátai szállodája

A Dalmácia Holiday nem az első cég, amely külföldi szállodaprivatizációban vett részt. A hazánkban 24, csak Budapesten tucatnyi szállodát üzemeltető Danubius-csoport Erdélyben, Szovátán vett gyógyfürdőt és -szállót. A Danubius azt is vállalta, hogy a négy szállodából, gyógyászati központból, több mint negyven villából álló Balneoclimaterica Sovata komplexum fejlesztésére a következő két évben 5 millió dollárt költ. A háromcsillagos Hotel Szováta felújítása várhatóan június közepére befejeződik, július végére megnyílik a gyógyászati központ, amely az elmúlt tíz évben zárva volt. A teljes beruházási összeg két, két és fél millió dollárral haladja majd meg a szerződésben rögzített összeget.

A Világgazdaság értesülései szerint a magyar szállodai csoport annak ellenére folytatni kívánja az építkezést, hogy a román bíróság számára kedvezőtlen ítéletet hozott a két évvel ezelőtti privatizációval kapcsolatban. A per a volt bérlők és a román privatizációs ügynökség között folyik, formailag tehát nem román-magyar problémáról van szó - nyilatkozta Betegh Sándor Danubius-vezér nemrégiben az MTI-nek. A döntés mégis rossz hatással volt rájuk, a Világgazdaság szerint az elmúlt időszakban mintegy tíz százalékkal csökkent az érdeklődés a hotel iránt.

A Danubius nemcsak Erdélyben, hanem Csehországban és Szlovákiában is rendelkezik szállókkal. A cseh Marienbadban az idei első negyedévben 167 millió forintnyi fejlesztést hajtottak végre, a szlovákiai Pöstyénen mintegy 25 millió forintot költöttek el. Ez azonban eltörpül a március végén Szovátán elköltött 820 millió forinthoz képest.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.