Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Megteltek a budapesti szállodák

2004.12.29. 08:00
Becslések szerint összességében egymilliárd forint körüli forgalmat bonyolít a magyar szállodaipar szilveszterkor: a fővárosban már teltház van, néhány vidéki hotelben azonban még akad szoba. A külföldiek mellett nőtt a magyarok érdeklődése is a belföldi utak iránt, elsősorban a wellnes hotelek és kastélyszállók népszerűek.
Több szállodában már a túlfoglalással küzdenek Budapesten, a főváros a szilveszterre megtelik, döntően külföldi turistákkal. A vendégek között a német, a skandináv és olasz turistákat említik nagyobb számban a szakemberek, de egyre több az angol is, köszönhetően a fapados légitársaságoknak.

"Tavaly nem volt olyan problémánk, hogy az utolsó pillanatban érkezett igényeket ne tudjuk valamilyen módon teljesíteni, az idén viszont Budapesten már nem lehet szilveszter éjszakájára szállást találni" - mondta az Indexnek Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetitők Szövetségének elnöke. Elkeltek az utazási irodák által kínált szilveszteri utak is, néhány szabad hely akad még belföldre és külföldre egyaránt.

Hova megy a magyar?

A legnépszerűbb külföldi célpontok között a néhány napos, kifejezetten szilveszteri városi túrák, illetve a drágább és hosszabb meleg égövi utazások szerepelnek. A városok között Róma, London, Párizs iránt a legnagyobb az érdeklődés, a hosszabb utak zömmel Egyiptomba és a Kanári szigetekre indulnak. Az árak az első kategóriában 80-150 ezer forint között szórnak, a hosszabb utaknál 2-300 ezernél kezdődnek.

Bár lett volna rá lehetőségük, a dél-kelet-ázsiai turisztikai központokban nyaraló magyarok közül csak néhányan akartak hazajönni, azt egyelőre nem tudni, hogy hányan mondják vagy mondták vissza a tervezett utat a földrengések következtében - mondta Molnár Gabriella.

A külföldiek a fővárost, a magyarok a vidéket szállják meg?

A tavalyi volt az első jó év egy 5-6 éves szünet után a szállodaiparban, az idén pedig újra jó lesz a szilveszter - mondta az Indexnek Betegh Sándor, a Danubius Hotels vezérigazgatója. A szakember szerint külön érdemes vizsgálni a fővárost és a vidéket: Budapesten, ahol szilveszter éjszakára minden szállodájukban teljes a zsúfoltság, döntően külföldiek érkeznek. A vidéki hotelekben is csak néhány helyen van még üres szoba, de itt jellemzően magyarok a vendégek.

Hasonló helyzetről számolt be Szabó József, a Hunguest Hotels értékesítési igazgatója is. Hangsúlyozta azonban: az idei év annyiban sikeresebb mint a tavalyi, hogy miközben nőtt a szállodai szoba kapacitás, továbbra is sikerül lényegében mindenütt teltházat produkálni.

Hódít a wellnes

Változott az egyre élénkülő belföldi kereslet jellege is - mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke, a belföldi turisták is a gyógyturizmust és a wellnest keresik. Molnár Gabriella szerint a keresletélénkülés részben a kínálat hozta magával, az utóbbi években egyre több, európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó hotel nyílt szerte az országban.

Milliárdos forgalom, becsült adatok

Csak becslések vannak egyelőre arra, mekkora forgalmat bonyolít a magyar szállodaipar szilveszterkor. A Hungest Hotels forgalma alapján Betegh Sándor és Niklai Ákos egyaránt egy milliárd forint körülinek tartják a teljes iparág óévbúcsúztató bevételeit. Az utazásszervezőknél azon túl, hogy érezhetően élénkült a kül- és belföldi utak iránti kereslet, egyelőre becsülni sem tudták, hány magyar és mennyi költ arra, hogy elutazzon az év utolsó napjaiban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.