Miklós
-7 °C
2 °C

Egyre több vendég a luxusszállodákban

2001.08.08. 10:34
Továbbra is nő a Magyarországra érkező külföldiek száma, ők egyre többször és többet szánnak meg, miközben a hazai turisták száma csökken.
Az év első hat hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeket 2,6 millió vendég 7,1 millió vendégéjszakára vette igénybe, a forgalom összességében 2 százalékkal, ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Majdnem ötödével nőtt a bevétel

A szállásdíj bevételek folyó áron 9 százalékkal emelkedtek, és megközelítették a 37 milliárd forintot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai szerint az idegenforgalomból az első hat hónapban 1,9 milliárd euró bevétel származott, 18 százalékkal több, mint a tavalyi első félévben.

A külföldiek inkább szállodába mennek

A külföldi vendégek 4,1 millió éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyeken, vendégéjszakáik mintegy 80 százalékát szállodákban.

Arat a luxus

A legerőteljesebb növekedés az ötcsillagos szállodákban regisztrálták, ahol a vendégéjszakák száma 23 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet. A legnagyobb forgalma továbbra is a háromcsillagos szállodáknak vol, a foglalások száma itt 12 százalékkal nőtt.

Érezhető a kemping-nosztalgia

A szállodákon kívül a legtöbb vendéget, 85 ezret a panziók és 62 ezret a kempingek fogadták, ez utóbbi szállástípus forgalma az átlagosnál jobban bővült.

Lanyhult a belső turizmus

Az 1,3 millió belföldi vendég több mint 3 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 1 százalékkal, míg a vendégéjszakáké összességében 4 százalékkal csökkent. A legnagyobb arányú csökkenés az egycsillagos szállodákban és a kempingekben mutatható ki, ahol 33, illetve 21 százalékkal kevesebb belföldi vendég 39, illetve 17 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltött el.

Kicsit javult a kihasználtság

Június végéig a szállodák szobakihasználtsága 43,5 százalékos volt, ami kis emelkedés a múlt év azonos időszakához képest.

A határt 14 millióan lépték át

Az év első hat hónapjában az utasforgalomban 14 millió külföldi látogatót regisztráltak a határátkelőhelyeken, 6 százalékkal többet mint 2000 hasonló időszakában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.