Auguszta
5 °C
22 °C

Konvergenciaterv: az államadósság lesz a buktató

2006.08.18. 15:25
A SZDSZ szerint ugyan a megjelent konvergenciaprogram, amelyet Katona Tamás pénzügyi államtitkár sem ismer, nem az a program, de a lapunk által megkérdezett szakértő szerint igencsak reális képet tükröz. Heim Péter, az Aegon Alapkezelő vezetője szerint a második Gyurcsány-csomagban a kiadási oldal kiigazítása is látszik, de hiányzik többek között a nyugdíjreform és a gazdaságélénkítés. A szakértő szerint a ciklusban maradnak a magas adók, eurónk a program alapján legkorábban 2015-ben lehet, ha Brüsszel enyhébben bírál, 2013-ban.

Nincs meglepetés a konvergenciaprogramban felvázolt gazdasági pályát illetően - mondja Heim Péter, az Aegon Alapkezelő vezetője. Az makrogazdasági adatok alakulása kisebb eltérésekkel egybevág azzal a modellel, amit az alapkezelő szakemberei készítettek, sőt: ők a konvergenciaprogramban kötelező 3 éves távlatnál tovább is modelleztek. Ezek szerint a kritériumok - amelyek közül az eddig főszerepet játszó költségvetési hiánnyal szemben az államadósság lesz a buktató - teljes és szigorú számon kérése esetén 2015-2016-ban lehet Magyarországon euró. Ha viszont Brüsszel elfogadja az államadósság tartósan csökkenő, de még a GDP-hez mért 60 százalék feletti szintjét, 2013-2014-ben is sor kerülhet a pénzcserére.

A szakértő szerint a kormány elsősorban a következő év adatait illetően optimista túlzottan: az Aegon kisebb, 1,5 százalékos növekedéssel, és nagyobb, 6,3 százalék körüli inflációval számol, mint a kabinet.

A második Gyurcsány-csomag

SZDSZ: nem a végleges konvergenciaprogram jelent meg
A sajtóban megjelent konvergenciaprogram nem azonos azzal, amelyről a miniszterelnök tájékoztatást adott a kisebbik kormánypártnak, és amely szerint lehetséges a költségvetési egyensúly 2008-as helyreállítása - közölte Horn Gábor ügyvivő az MTI érdeklődésére pénteken. Horn elmondta: a miniszterelnöktől kapott keddi szóbeli tájékoztatás alapján az SZDSZ nem tekinti végleges változatnak a napvilágra került anyagot. Véleménye szerint ennek nyilvánosságra hozatala ártó lépés, de nem a sajtó részéről. Mint mondta, a liberálisok úgy tudják, a jövő hét közepére készül el a konvergenciaprogramnak az a verziója, amely a vita tárgyát képezheti, és az augusztus 31.-szeptember 1-jei kétnapos kormányülésen döntenek róla. Az ügyvivő közölte: pártja álláspontja, hogy alapvető feladat az euró mielőbbi - nem 2013-as - bevezetése. Az SZDSZ nem tud eltekinteni a költségvetési egyensúly 2008-as helyreállításától. Hozzátette: a miniszterelnök által szóban felvázolt konvergenciaprogram ezt lehetővé teszi. Horn Gábor hangsúlyozta: a liberális párt továbbra is ragaszkodni fog a reformok végigviteléhez. Azzal kapcsolatban, hogy a megjelent programváltozatban nem látszanak a reformok, az ügyvivő azt mondta: a konvergenciaprogramnak nem kell részletesen tartalmaznia a reformintézkedéseket.

Heim Péter szerint amellett, hogy a konvergenciaprogram hiteles pályát vázol fel, még egy szempontból "örvendetes": kiolvasható belőle ugyanis a második Gyurcsány-csomag. A szakértő szükségszerűnek tartotta, de lapunknak is élesen bírálta hiányosságaiért az első, nyáron bejelentett csomagot, most viszont úgy látja, a kiadási oldalon szükséges lefaragások is szerepelnek a programban.

Benne van ugyanis a dokumentumban a közszférát érintő bérbefagyasztás ígérete, azaz a bértömeg-gazdálkodásra történő átállás, ami a keresetek növelését csak a leépítések terhére teszi lehetővé. Szerepel a programban a nyugdíjrendszer átalakítása is. Heim Péter szerint a tervezett intézkedéseket reformnak nem lehet nevezni, hiszen a nyugdíjrendszer "egyre több nyugdíjast egyre kevesebb kereső tart el" problémáját hosszabb távon nem oldja meg, de a paraméterek átszabása a GDP 0,9 százalékára tehető megtakarítást biztosít. Kiemelte, hogy az önkormányzati szinten viszont csak minimális megtakarítás látszik, és az is rendkívül ködös.

Összességében a programban vázolt intézkedések lehetővé teszik, hogy 2008-ra 400 milliárd forinttal csökkenjen a kiadási oldal. A két csomag leviszi a hiányt 2009-re 3-3,5 százalék közé, a következő években pedig tartósan beállhat a 3 százalékos küszöb alatti szint.

Így a következő évtizedben egyértelműen az államadósság kezelése okozza a legnagyobb problémát: az Aegon modellezése azzal kalkulál, hogy az adósságszint stabilizálásához 2011-12-13-ban 2 százalékon, az ezt követő években 2,5 százalékon kell tartani a hiányt. Ebben a modellben az államadósság 2010-ben csökken először 70 százalék, majd 2014-ben 60 százalék alá. (Így lehet szigorú elbírálás esetén legkorábban 2015-16-ban euró.)

Maradnak a magas adók

A konvergenciaprogramban foglalt pálya Heim Péter szerint egyértelműen csak azzal kalkulálva tartható, ha az első Gyurcsány-csomagban foglalt adóemelések a ciklus egészében maradnak. A szakértő az szja-kulcsok csökkentését csak a minimálbér megadóztatása esetén látja elképzelhetőnek: egy lineáris, 18 százalékos adó bevezetésével az állam nem veszítene bevételeiből, de ez politikai döntés kérdése.

Katona: elég, ha csökken az adósság
A konvergenciaprogram nem adja meg az eurócsatlakozás dátumát, így a konvergenciatanács mai ülésén sem tűzött ki ilyet - jelentette ki Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A konvergenciaprogramnak kötött formája van, s a program azokat az elemeket tartalmazza, amelyek szükségesek a maastrichti kritériumok teljesítéséhez - mondta. A kormány a bevételek növelése terén meghozta azokat az intézkedéseket, amelyek elengedhetetlenek a teljesítéshez, ezen kívül nem szükséges intézkedéseket hozni - tette hozzá az államtitkár. Katona Tamás elmondta: az eurózóna GDP-arányos adósságállományának átlaga 72 százalék felett van, a követelmény az, hogy az állomány csökkenő tendenciát mutasson.

Ahogy az is, hogy lehetne-e szigorúbb a csomag. Heim Péter így is a Bokros-csomag kétszeresének tartja a mostani intézkedéseket, amelyek számítása szerint 1450 milliárd forintra rúgnak, de szükségesnek látna további intézkedéseket.

További 200 milliárdos kiigazítás már a koalíció elkerülhetetlenül megkopó népszerűségén nem sokat változtatna, ám így 2008-ban lehetne 3,5, 2009-ben 2,4 százalék a hiány. Ezzel párhuzamosan előbb csökkenne az államadósság, és még azt feltételezve is, hogy nem lehet 60 százalék feletti szinttel belépni, 2013-ban itt lehetne az euró.

Mi lesz a növekedéssel?

Heim szerint a legnagyobb probléma nem a néhány éves csúszás: ahogy az első Gyurcsány-csomagot, a konvergenciaprogramot is azért érheti a legsúlyosabb kritika, mert nem látszanak benne a foglalkoztatás növelését, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedések.

Így az továbbra is nyitott kérdés marad, hogy az EU-pénzek nélkül számolva, önmagában a magyar gazdaság hogyan lesz képes saját erőből a felzárkózáshoz szükséges 4-5 százalék közötti éves növekedést produkálni a körvonalazódó 3-3,5 százalék közötti szint helyett.

Ne aggódjunk a forintért

Megnyugodott a forint
A reggeli, a konvergenciaprogram ismerté válása után produkált 1 százalékos gyengülés után - 274-ről 278,80-ig kúszott fel az euró ára - megnyugodott a devizapiac. A forint visszaerősödött, az eurót délutánra kicsivel276 forint felett jegyezték.

Heim Péter szerint a konvergenciaprogram azt biztosan láttatja, hogy a korábban felvetett pénzügyi válság a csomag következtes végrehajtása esetén nem fenyegeti az országot. Így a forint sincs nagy veszélyben, ő maga nem vár további jelentős gyengülést. Ugyanakkor ehhez elkerülhetetlen az év végéig a nyolc százalék körüli kamatszint elérése. Ebben az esetben a forint benne maradhat a jelenleg jellemző 270-282 közötti sávban. Még akkor is, ha immár bizonyosra vehető, hogy a Moody's októberre ígért felülvizsgálata legalább egy szinttel leminősíti Magyarországot.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!