Natália
-3 °C
7 °C

Nincs vége a csatának

2003.12.05. 08:24
Kapcsolódó cikkek (1)
Valamelyest erősödött tegnap a forint az euróval szemben, ám egyes jelek arra utalnak, hogy hamarosan újra tesztelhetik a magyar fizetőeszközt a nemzetközi befektetési intézmények.
Tovább csitult a vihar a forint- és állampapírpiacon, többek között sikeresen zárult a délelőtti állampapír-aukció, amit örömteli hírként kürtöltek szét az internetes gazdasági portálok. A nemzeti fizetőeszköz délután erősödésnek indult, 270 forint alá csúszott az euró árfolyama, késő délutánra pedig eljutott a 266,50-267,00 forintos szintre.

Bizalmatlan befektetők

Bár a jegybank és a Pénzügyminisztérium (PM) mindent megtesz a forint stabilizálásáért, a JP Morgan hosszú távon lát problémákat - mondta a Napi Gazdaság kérdésére a pletykák szerint a forintpiacon meglehetősen nagy aktivitást kifejtő, az év eleji spekulációval is összefüggésbe hozott befektetési bank londoni elemzője. Véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank és a PM erőfeszítései ellenére még mindig bizalmatlanok a befektetők, akik egyelőre meg akarnak válni forintban denominált eszközeiktől.

A JP Morgan szerint a befektetőknek olyan sok veszteséget kellett elviselniük ebben az évben, hogy sokan már az "olcsó bevásárlástól" is ódzkodnak. A bank egyébként pár napja kiadott elemzésében 15 százalékos alapkamatot is elképzelhetőnek tartott. A leértékelődés csak rövid távon javítja a fizetési mérleget, ám középtávon rontja az inflációs célokat, ez viszont késleltetheti az euró 2008-ra tervezett bevezetését - véli a befektetési bank.

A JP Morgan szerint több lehetőség is rendelkezésre áll a fizetési mérleg javítására: ezek közé tartozik, hogy az MNB szélesítheti az overnight kamatfolyosót. A JP Morgan elemzése szerint a forintpiac egészen addig nem nyugszik meg, amíg a fiskális politika nem lép és a fizetési mérleg nem javul. Az államadósságot finanszírozó külföldi portfólióberuházások nélkül a forint igencsak sérülékeny marad, mivel a fizetési mérlegnek havonta 0,5 milliárd dollár a forrásigénye. Bár a piac most támogatja a forintot, az árfolyam újra elindulhat felfelé - utalt a tegnap történtekre a JP Morgan.

290 forint az egyensúly

Hasonló következtetésre jut egy másik befektetési ház, a Crédit Agricole Indosuez is, amely szerint az egyensúlyi árfolyam valahol 290 forint körül van, tehát még a jelenlegi árfolyam is túlértékelt. A cég ezért inkább lengyel és cseh befektetéseket javasol legfrissebb elemzésében.

Kedvező hatást gyakorolt a forint árfolyamára, hogy visszaköltözött az élet az állampapírpiacba - értékelt a napilapnak Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. Ez azonban még távol van a kormány és a jegybank által megcélzott 250-260 forintos sávtól. Ráadásul az elemző szerint ez a szűk árfolyamsáv szinte felhívást jelent a támadásra. Véleménye szerint az eseménytelen nap egyik oka, hogy kevés hivatalos és félhivatalos nyilatkozat látott napvilágot. A jelek szerint a nap folyamán bejelentett félmilliárd eurós készenlétihitel-felvételi lehetőség nem hatott az árfolyamra.

Jön egy fiskális csomag?

Elemzők nem tartják kizártnak, hogy jövőre erősödik az adósságfinanszírozásban a devizakibocsátás szerepe a forintkötvényekkel szemben. A Napi Gazdaság kérdésére a pénzügyi tárca nem kívánta kommentálni a magyar deviza erősödését. Délután elterjedt ugyan a piacon, hogy a kormány fiskális csomag kidolgozására készül, ezt azonban sehol sem erősítették meg hivatalosan.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.