Pál
-9 °C
0 °C

Tovább gyengül a forint

2004.01.12. 11:48
Kapcsolódó cikkek (1)
Gyengüléssel nyitott ma a forint a bankközi devizapiacon, és a délelőtt folyamán többször is járt 270 felett az euró árfolyama. Elemzők szerint a 275 forintra is drágulhat az uniós valuta.
Az euró 268,90 forint körül nyitott ma a bankközi devizapiacon, majd gyengülésnek indult, s többször is járt 270 forint felett. Az ING Bank üzletkötője, Kolba Miklós korábban arról számolt be a Napi Online tudósítójának, hogy a külföldi szereplők euróvételeivel szemben a vállalati szektor eladásai próbálják megtartani a forintot.

Az euró 275 forintig is erősödhet

A kereskedők szerint továbbra is a bizonytalanság és az idegesség határozza meg a piac hangulatát - írja az MTI. Folytatódik a külföldiek euró vásárlása, s a piacon nem tartják kizártnak, hogy az uniós valuta a héten 270-275 forintig erősödik.

Egy nagy londoni bank is olyan elemzéssel rukkolt elő, amely szerint már ezen a héten áttörheti az euró a 270-es szintet, egy-két héten belül pedig 275 forintra drágulhat az uniós deviza. Mint korábban megírtuk áll a múlt hét végén indult forintgyengülés mögött egy londoni bank áll. Jól időzített forinteladásai a szűk likviditás mellett alaposan megmozgatták az árfolyamot.

A forint instabilitását jelzi, hogy egy-egy nagyobb szereplő forinteladása vagy forintvétele elmozdíthatja az árfolyamot. Ez pedig magával húzza a többi szereplőt is, mert sok befektető gondolja úgy, jobb együtt mozdulni az árral.

Draskovics később nyilatkozik

Kolba Miklós szerint addig nem is várható a forint erősödése, amíg az új pénzügyminiszter, Draskovics Tibor nem rukkol elő olyan elképzelésekkel, amelyek megnyugtathatják a piacot.

A korábbi miniszterelnöki bejelentéstől eltérően Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter ma nem, csak kedden áll a sajtó képviselői elé - tudta meg a Napi Gazdaság a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályán.

Rossz kommunikáció

A hét elején még a forint erősödéséről számolt be az Index. Az euró akkor 262 forinton zárt, de hétfőn 258 forintért is jegyezték az uniós valutát. A hét végére azonban gyengülésnek indult a nemzeti valuta, amit sokan a rossz kormányzati kommunikációnak tudnak be.

A pénzügyminiszter leváltása enyhén gyengítette a forintot. A piac bizalmatlanul fogadta, hogy a jogász végzettségű Draskovics áll majd a pénzügyi tárca élén.

Az is gyengíthette a forintot, hogy az utóbbi napokban több ellentétes tartalmú nyilatkozat került nyilvánosságra az euró bevezetésének időpontjáról.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!