Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

A bankok elemzései gyengítik a forintot

2004.02.03. 11:42
Kapcsolódó cikkek (1)
Ismét gyengült a forint a bankközi pénzpiacon, kedden reggel már egy forinttal többért, 265-266 forintért jegyezték az eurót. Egyes értékelések szerint a nagyobb külföldi bankok elemzése, mások szerint a jegybankelnök szavai és a Nemzetközi Valutaalap kritikái miatt gyengült a nemzeti valuta.
Kedd reggelre ismét gyengült a forint a bankközi piacon. Az eurót több mint egy forinttal erősebben jegyezték a hétfő délutáni 264,15/25 forintos árfolyamnál. Piacnyitásra pedig 266,30/60 forintra erősödött az uniós valuta.

Az MTI értesülése szerint a piacon úgy vélik, hogy a nagy külföldi bankok sorra megjelenő elemzései rontják a forint pozícióját. A Deutsche Bank elemzése például 270 forint/eurós árfolyamot valószínűsít egy hónapon belül, a Citibank becslése ugyanerre az időszakra 280 forint/eurós, a UBS pedig hosszabb távon 290 forint/eurós árfolyamot valószínűsít.

Tovább gyengül a forint

Ezek a pénzintézetek ezért nem ajánlják a forintot vételre, csak a hosszabb lejáratú állampapírokat ajánlják. A piacon arról számoltak be, hogy hétfőn este és kedden reggel a Deutsche Bank erőteljes jelenléte volt tapasztalható az euró vásárlók között.

Az ING Bank szakértője arról tájékoztatta a Napi Online-t, hogy a jegybankelnök szavai 50 filléres drágulást hoztak. Járai Zsigmond arról beszélt, ha még májusban nem is, de még az idén csatlakozhat Magyarország az ERM-2 árfolyamrendszerhez, s a csúszás nem veszélyezteti a 2008-as euróbevezetést.

Kolba Miklós szerint azonban még ennél is nagyobb hatása volt a Nemzetközi Valutaalap kritikájának. Az IMF az ikerdeficit veszélyére figyelmeztetett, s kritikával illette a gazdaságpolitika hitelességét is - írja a Napi Online.

Elemzők szerint az euró árfolyama rövid időn belül 268-270 forintra ugorhat.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.