Judit
3 °C
6 °C

Ideges kereskedés mellett gyengül a forint

2004.02.05. 14:20
Kapcsolódó cikkek (1)
A tegnapihoz képest gyengült a forint a bankközi devizapiacon. Elemzők szerint a nemzeti valuta gyengülését egy EU-tisztségviselő nyilatkozata okozta, mely szerint több csatlakozó ország valutája túlértékelt.
A tegnap délutáni, 264 forint alatti árfolyam után ma reggel 265 forinton kezdett az euró a bankközi devizapiacon, majd 266 forintig drágult a fizetőeszköz. Ennél a szintnél már megjelentek az euróeladók, így korrigált a jegyzés, 265,40/70-en állt, vagyis a forint a sávközéptől számított 6,01-5,90 százalékon volt - tájékoztatta a Napi Online-t az ING Bank üzletkötője.

Idegesen indult a kereskedés csütörtökön reggel. Az MTI-nek nyilatkozó kereskedők szerint a régió valutái közül a zloty, a cseh korona, a forint arra a hírre gyengül, hogy a Bloomberg hírügynökségnek szerdán késő délután egy ECB tisztségviselő úgy nyilatkozott: az EU-hoz csatlakozó országok közül ezek a valuták túlértékeltek.

A hároméves futamidejű államkötvényekből kétszeres túljegyzés mellett 40 milliárd forint értékben adott el az Államadósság Kezelő Központ. A leghosszabb futamidejű államkötvényekből 10 milliárd forintnyi mennyiséget értékesített, igen visszafogott, 12 milliárdos ajánlattömeg mellett.

A Budapesti Értéktőzsde indexe 34,95 pontos veszteséggel 9976,13 ponton kezdte a kereskedési napot. A Matáv 3, a Mol 50, az OTP 12 forintos mínusszal indított, a Richter nyitásban nem mozdult.

Gyengüléssel kezdtek a nyugat-európai részvényindexek csütörtökön. Nyitás után néhány perccel a CAC-40 0,30, a DAX 0,26, az FTSE-100 pedig 0,18 százalékos mínuszban volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.