Judit
-2 °C
8 °C

Megnehezíti a papírmunka a szemétgazdálkodást

2006.04.18. 08:52
Bár a hulladékgazdálkodási helyzet fokozatosan javul, a szeméthegyek mellett az újrahasznosítási ráták is emelkednek, a termelői piac nagy részét kitevő kkv-k többsége még ma is képtelen eleget tenni a szabályozásnak.

A hulladékokkal, illetve azok kezelésével kapcsolatban számtalan törvény, rendelet és hatósági határozat ír elő különféle kötelezettségeket, az adatszolgáltatástól a díjfizetésig. A szabályok megértése és betartása nem egyszerű feladat, ráadásul rengeteg adminisztrációs kötelezettséggel jár. A hulladékgazdálkodási szabályozás nem bonyolultabb, mint a számviteli vagy az adózási, de nyilvánvalóan szaktudást igényel, ezért az adószakértők mellett környezetvédelmi szakértők alkalmazását javasoljuk – mondták el a Napi Gazdaságnak az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen (OKTVF).

Hiányzó motiváció

A multinacionális cégek, illetve a szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást koordináló szervezetek megengedhetik maguknak, hogy szakértőt alkalmazzanak, de a kis- és középvállalkozásoknak erre nem telik – véli Viszkei György. Az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója szerint indokolt lenne az adminisztrációs kötelezettségek csökkentése, a jogszabályok még a különböző mentességeket sem adják meg alanyi jogon, még egy minimális hulladékot termelő virágboltnak is kérelmeznie kell. Az életműdíjas környezetvédő úgy véli, a vállalkozások érdekeltsége szemétügyben nem fokozható, mivel a szabályok kétszeresen – egyrészt termékdíjjal, másrészt bírságokkal – is fenyegetik őket, ám kiterjedtebb ellenőrzésre lenne szükség.

A hulladékgazdálkodás ellenőrzését végző OKTVF tisztában van vele, hogy kívánatos lenne a helyszíni jelenlét fokozása, erre azonban az ellátandó feladatok mennyisége és a rendelkezésre álló személyi feltételek alapján nincs lehetősége. A felügyelőség évente körülbelül ezer helyszíni ellenőrzést végez hulladékgazdálkodással kapcsolatban, és 2004 óta évente átlagosan 100–150 esetben szabott ki bírságot, összesen 800–900 millió forint értékben.

Visszatartó erő

A hulladékgazdálkodási szabályok megsértése esetén kivethető bírságok a felügyelőség szerint kellő visszatartó erőt jelentenek. A bírságok összege széles skálán mozog: amennyiben az arra kötelezett vállalkozás nem készít hulladékgazdálkodási tervet legfeljebb 12 ezer, ha veszélyes hulladékot szállít külföldre akár 1 millió forint is kiszabható. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint sok az adminisztrációs hiba, de a helyzet fokozatosan javul. A folyamatok nyomon követése érdekében 2004-ben elindítottak egy hulladékgazdálkodási információs rendszert, amelyben rögzítik az adatszolgáltatásra kötelezett termelők és hulladékkezelők jelentéseit is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.