Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az MFB vizsgálatot kér a Hungexpo-ügyben

2003.04.09. 10:59
A Magyar Hírlap 19 olyan tavalyi rendezvényről tud, ahol az állami kézben lévő Hungexpo Rt. meglehetősen alacsony áron adta ki területét a magánkézben lévő Expotrade-nek. A privát cég ennél jóval több pénzért adta tovább a területeket a valódi bérlőnek.
Tavaly a Hungexpo egyik pavilonjában működő Big Brother valóságshow után a megrendelő produkciós iroda havi egymillió forintot fizetett és havi egymillió forint értékű reklámlehetőséget biztosított. A az Expotrade Kft.-n keresztül bonyolított üzlet révén - egyes szakértők szerint - a Hungexpo Rt. mindössze 150 ezer forint bevételhez jutott - írja a Magyar Hírlap . A Taizé közösség 2001. december 17-étől 2002. január 4-éig tartó ökumenikus találkozójára az Expotrade majd 83 millió forintért adta ki a területet. Ebből viszont a Hungexpónak tízmilliós nagyságrendű kára származott, amellett, hogy a költségek megtérítése után szinte egy fillér bevételt sem könyvelhetett el.

Nyolcmillió takarításra

A vallási találkozó után a Hungexpo Rt. mintegy 8,3 millió forintot fizetett ki takarításra. Az Axon csoporthoz kötődő Általános Fenntartó, Karbantartó és Működtető Kft. 2,7 millió forintot kapott a fiatalok rendezvénye alatt keletkezett hibák javításáért, a csatornahálózat dugulásának elhárítása is több mint egymillióba került.

Mint kedden a Magyar Hírlap beszámolt róla, a Hungexpo Rt.-nél a Fidesz-kormány idején több esetben is az állami cégnek kedvezőtlen szerződéseket kötöttek, és az sem kizárt, hogy a trend az új vezetés alatt folytatódott. Barabás János, a Hungexpo Rt. új vezérigazgatója ezt cáfolta.

Erős vizsgálatot kér

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója a lap cikke nyomán felkérte a Hungexpo igazgatóságának elnökét, hogy vizsgálja ki a részvénytársaság cégügyeit. Erős János az MH-hoz írt levelében arra is emlékeztet, hogy az MFB leányvállalatainál vizsgálatot folytatott a Kehi, ám erre az ügyre vonatkozóan nem tett semmiféle, a tulajdonost lépésre késztető megállapítást.

Az elnök Medgyessy tanácsadójának férje

Tunyogi László, a Hungexpo Rt. igazgatótanácsának elnöke Medgyessy Péter kormányfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadójának, Tunyoginé Akóts Klárának a férje. Tunyogi 2002. július 6-án került vezető tisztségbe a Hungexpónál. A Millenáris Kht. új vezetése múlt nyáron az ő 80 százalékos tulajdonában lévő társaságot, az Econ-Trust Kft.-t bízta meg a közbeszerzések kiírásával és lebonyolításával. A cégben Akóts Klára tavaly május végén mondott le tulajdonáról, tulajdonrészét egy családtag vette át.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.