Judit
-2 °C
8 °C

Újabb húszmilliárdos teher a vállalkozásoknak

2003.08.14. 09:01
A tíznél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra újabb terhet ró a kormány. A kabinet döntése értelmében 2004-ben árbevételük két, 2005-ben két és fél, 2006-ban pedig már három ezrelékét kell befizetni a kutatási és technológiai innovációs alapba.
A tíznél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknak jövőre a korrigált nettó árbevételük két ezrelékét egy, a kormány által most elfogadott törvényjavaslat alapján be kell fizetniük a kutatási és technológiai innovációs alapba. Ez 2004-ben húszmilliárd forint befizetését jelenti - mondta Magyar Bálint, az oktatási tárca vezetője a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Két év alatt másfélszeresére nő a járulék

A vállalkozások 2005-ben bevételük két és fél, 2006-ban pedig három ezrelékét fizetik be az alapba. A miniszter a befizetés technikájáról csak azt mondta el, hogy az összeget várhatóan a helyi adó mintájára róják majd le a társaságok.

A kormány emellett elfogadta a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvényjavaslat koncepcióját is, amelynek többek közt az a célja, hogy a K+F-re fordított összeg jelentősen növekedjen. Tavaly a KSH előzetes adatai szerint a GDP 1,01 százalékát fordították erre a célra; ezt néhány éven belül 1,5-1,6 százalékra akarja növelni a kormányzat. A koncepció lényeges eleme az is, hogy a törvényjavaslat révén javuljanak a kis- és középvállalatok lehetőségei a K+F-ben való részvételre. Jelenleg a kiadások 60 százaléka származik az állami szférából.

Van középtávú gazdaságpolitikai program

A kormány elfogadta Magyarország középtávú gazdaságpolitikai programját, s azzal a kormányülésen is részt vevő Járai Zsigmond jegybankelnök is egyetértett - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A programot a kormány augusztus 15-ig eljuttatja Brüsszelbe. A kormány az anyagban azzal számol, hogy az államháztartás hiánya 2006-ra 2,5 százalékra csökken. A középtávú prognózis prioritása a versenyképesség fokozása, a beruházások ösztönzése, az uniós források megszerzése, a régiós különbségek felszámolása.

A kormányszóvivő elmondta még, hogy a költségvetésben megvan az 53. heti nyugdíj novemberi kifizetésének a forrása, sőt emellett a nyugdíjasok ebben a hónapban az éves korrigált nyugdíjösszeghez is hozzájutnak. Az 53. heti nyugdíj kifizetése nem növeli a költségvetés idei hiányát, mert a kormányzat zárolja a tárcáknál évek alatt felhalmozott, fel nem használt összegeket, ami mintegy 60 milliárd forintot tesz ki.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!