Ambrus
-7 °C
3 °C

Az IBM-gyár bezárása elviheti az exportnövekedést?

2002.10.24. 16:27
A székesfehérvári IBM-gyár bezárása elviheti a teljes jövő évi exportnövekedést, és komolyan visszafoghatja a GDP-növekedést is - mondta az Indexnek Hegedűs Miklós, a GKI kutatója. Az Ecostat elemzője szerint azonban az utóbbi időben komolyan csökkent az IBM Storage termelése, ezért a bezárásnak nem lesznek súlyos következményei. A Fejér Megyei Munkaügyi Központ csütörtökön kihelyezett irodát nyitott a székesfehérvári gyárban, a Videoton ugyanakkor bejelentette, hogy az IBM-nek kölcsönzött 1600 dolgozóból legfeljebb százat tud visszavenni.
Hegedűs szerint az IBM esetében egyszerre érvényesült több kedvezőtlen tényező, amely végül az üzem megszüntetéséhez vezetett. Az IT-iparban tapasztalt dekonjunktúra, a kereslet csökkenése, illetve a technológia avulása mellett fontos szerepet játszhattak belgazdasági körülmények is. Az elmúlt években minimálbér kétszeresére nőtt, a reálbér 20 százalékkal emelkedett, míg a forint 15 százalékkal erősödött - jelentősen emelkedtek tehát a termelési költségek, és drágult az export.

A Videoton csak száz embert tud visszavenni
Az AlbaMag információi szerint a Fejér Megyei Munkaügyi Központ csütörtökön kihelyezett irodát nyitott a fehérvári gyárban. A mintegy 3700 munka nélkül maradónak a megyében jelenleg 2500 regisztrált üres munkahely áll rendelkezésre. A dolgozóknak az álláskeresés megkönnyítése mellett jogi tanácsadást is nyújtanak. A munkaügyi központ még nem rendelkezik olyan részletes listával, amiből kiderül, hányan és milyen iskolai végzettséggel kerülnek ki az üzemből.

Az AlbaMag érdeklődésére Sinkó Ottó, a Videoton Holding Rt. egyik vezérigazgatója elmondta: a cég az IBM-nek kölcsönzött 1600 dolgozóból mindössze 50-100 embert tud elhelyezni többi működő üzletébe. A szakember kifejtette: Videoton szeretné az IBM megüresedő csarnokát vonzóvá tenni egy esetleges következő munkáltató nagyvállalat számára.

A hazai vállalkozások is nehéz helyzetbe kerültek

Elképzelhető, hogy hasonló okok miatt más cégek is a kivonulás mellett döntenek (májusban a Microsoft áthelyezte az Xbox gyártását Magyarországról Kínába), de a forinterősödés a hazai exporttal foglalkozó vállalkozásokat is nagyon rosszul érintette - tette hozzá Hegedűs.

Csökkenő versenyképesség

Magyarország versenyképessége komolyan romlik, tehát a kormánynak komolyan el kellene gondolkodnia, hogyan javíthat a helyzeten - mondta az elemző. Vagy a bérnövekedést kell lassítani, vagy a munkaerőképzés színvonalát kell drasztikusan emelni - hiszen ezek az üzemek nagyrészt képzetlen, betanított munkássokkal dolgoztak.

Exportnövekedés nélkül kisebb GDP

Hegedűs szerint a székesfehérvári üzem adta a teljes magyar export öt százalékát, így ha az ideihez hasonlóan jövőre is 4-5 százalékos lenne az exportnövekedés, akkor azt teljes egészében elviszi a mostani gyárbezárás. Exportnövekedés nélkül viszont valószínűleg a GDP-növekedés sem mehet három százalék fölé.

Az IBM visszaesett

Erdős Szabolcs, az Ecostat elemzője kérdésünkre elmondta, hogy az IBM Storage 2001-ben az ágazaton (gépipar) belül csak 2,4 százalékát adta a GDP-nek, a cég a TOP100-ban a 13. helyről a 25-re esett vissza. A fehérvári gyár kiesése így szerinte valószínűleg nem jár olyan komoly következményekkel.

A multinacionális cégek jelenleg azért lobbiznak Brüsszelben, hogy az újonnan csatlakozó országokban még legalább hét évig az uniósnál alacsonyabb maradhasson a társasági adó, és így továbbra is az eddigiekhez hasonló feltételekkel folytathassák beruházásaikat - tette hozzá Erdős. Az 1973-ban csatlakozott Írországban például most is érvényben van az erre vonatkozó kedvezmény.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.